Създадоха ваксина срещу Ебола

Създадоха ваксина срещу Ебола

Учени разработиха ваксина, която предпазва мишките от смъртносна форма на вируса Ебола, съобщи BBC. 

Идентифициран за първи път през 1976 г., Ебола убива повече от 90% от хората, които инфектира. Той е един от най-опасните и смъртоносни вируси, известни до момента. Изследователите твърдят, че това е първата ваксина за него, приложима в дългосрочен план.

Ебола е група от четири вируса и се предава чрез телесни течности. Пациентите, които страдат от тази изключително заразна болест, имат главоболие, треска, гадене, повръщат, преживяват вътрешни кръвоизливи и органите им отказват да функционират. Въпреки че сравнително малко хора се заразяват с него годишно, този смъртоносен вирус се смята за опасност, която може да бъде използвана от терористите. От 1976 г., когато е открит, досега 1200 души са починали от него.

Новата ваксина срещу Ебола съдържа синтетичен вирусен протеин, който разпознава вируса и е много по-сигурен, когато е съхраняван дълготрайно. Тя е защитила 80% от лабораторните мишки, инжектирани с опасния щам и оцелява, ако е пресушавана или замразена, обяснява биологът Чарлз Арнцен от държавния Университет на Аризона, който участва в създаването й. По думите му следващата стъпка е тя да бъде изпробвана върху щам на Ебола, който е по-близо до този при заразяването на хората.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ