Съставиха нова карта на най-застрашените от климата места на Земята

Съставиха нова карта на най-застрашените от климата места на Земята

Съставиха нова карта на най-застрашените от климата места на Земята

Западна и Централна Европа, Югоизточна Азия, източната част на Южна Америка и южната на Австралия ще пострадат най-сериозно от климатичните изменения. Това сочи нова карта на най-уязвимите на измененията на климата места на Земята, съставена от австралийски учени, съобщава Scientific American.

При съставянето й изследователите от университета в Кливланд са приложили нов метод на по-обхватна оценка на последствията, като са добавили няколко нови показателя – цялостност на екосистемата, стабилност на климата по отношение на това доколко климатичните условия през 2050 г. ще приличат на сегашните, дял на незасегната от промените растителна покривка и др.

Повечето оценки до момента на рисковете от климатичните изменения отчитат единствено до каква степен ще бъде засегната конкретна територия. Но заедно с този традиционен показател трябва да се наблюдават и чувствителността на екосистемата към въпросните промени, както и способността на обитателите да се приспособят към тях, смятат австралийските учени.

Картата, която са изготвили по новата методика чувствително се различава от досегашните оценки, в които като най-засегнати лидират Централна Африка, Южна Америка и Северна Австралия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ