Учени: Не слагайте децата си да спят прекалено рано вечер

Учени: Не слагайте децата си да спят прекалено рано вечер

Малките деца по-добре избират часа за лягането си, отколкото възрастните, сочи ново проучване на американски учени. Специалистите са установили, че често малките деца си лягат прекалено рано, много преди организмът им да бъде готов за сън.

Ранното лягане може да означава почивка за родителите, но не и за децата. Те лежат будни в продължение на часове, което разбива биологичния часовник на малките, установиха учените от Колорадо.

Добрият нощен сън зависи от това кога малките деца изпитват повишение на нивата на хормона мелатонин, който нараства вечерно време, пише БГНЕС. Фактори като нивото на светлина навън и в стаята, както и физическата възбуда на малчуганите могат да определят кога мелатонинът е достигнал необходимото ниво за сън. Но това време не е еднакво за всички деца.

Лягането, което не е синхронизирано с часовника на детето причинява безсънни нощи както за децата, така и родителите им. Експертите предупреждават, че безсънните нощи на малките деца могат да доведат до повишаване на риска на емоционалните и поведенчески проблеми на по-късен етап от живота.

Проучването разкрива, че нивата на мелатонин започват да нарастват около 19:40 часа. Ако детето е сложено да спи по това време, то ще заспи максимум за 30 минути, докато малчуганите, чиито мелатонин се повишава по-късно, ще останат будни до късно вечерта.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ