Учени: Пълнолетието настъпва на 25

Учени: Пълнолетието настъпва на 25

Учени: Пълнолетието настъпва на 25

Ново изследване на психолози твърди, че съзряването и достигането на същинско пълнолетие се е изместило във времето от 18 на 25 години, информира Би Би Си.

"Идеята е, че на 18 внезапното твърдение "ти си възрастен" не звучи достоверно", обяснява детският психолог Лаверн Антробус, който работи в лондонската клиника "Тейвисток". "Опитът ми с младите хора сочи, че те все още се нуждаят от сравнително голяма подкрепа и помощ над тази възраст", посочва той.

Детските психолози предлагат нова директива, според която възрастовата граница на пълнолетието трябва да се прехвърли от 0-18 на 0-25 години. Тезата им гласи, че в психологията трябва да се има предвид, че когато пациентите достигнат 18-годишна възраст, те не попадат задължително в установените рамки на здравната и образователна система. Промяната следва развитие в разбирането ни за емоционална съзрялост, хормонално развитие и особено мозъчната активност.

"Ставаме много по-осъзнати и признаващи развитието над възрастта 18 и мисля, че инициативата ни е добра", казва Антробус. Той вярва, че често излизаме с висока скорост от детството и затова очакваме децата ни да достигнат ключовата психологическа възраст твърде бързо.

"Неврологията направи масивен напредък, в който сега не мислим, че нещата просто спират на определена възраст. Вече съществуват доказателства за наличието на развитие на мозъка в ранните 20 години и моментът, в който нещата спират е много по-късен от първоначално очакваното", казва още изследователят.

Според учените има три етапа на съзряването:

– ранен от 12 до 14 години;

- среден от 15 до 17 

- късен - от 18 нататък. Неврологията показа, че когнитивното развитие на младежа продължава на по-късен етап и емоционалната зрялост, себевъзприятието и преценката ще бъдат засегнати, докато мозъчната кора е напълно развита.

Освен мозъчното развитие е от значение и хормоналното, което варира. Някои младежи предпочитат да останат да живеят при семейството си след навършването на пълнолетие, защото се нуждаят от повече подкрепа по време на годините на израстване. Важно е родителите да знаят, че не всички млади хора узряват с еднакво темпо, подчертават още наблюдателите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ