България

Политика

|

Общество

|

Акушерка преби 7-дневно бебе в частна клиника (обновена)

Акушерка преби 7-дневно бебе в частна клиника (обновена)

7 дневно бебе е в болница след побой, нанесен му от акушерка в частно лечебно заведение, съобщи „Дарик” като цитира информация от Министерство на здравеопазването.

Инцидентът се е случил по време на нощно дежурство в столичната болница „София Мед". Една от акушерките, които се грижат за бебета в Неонатологията на лечебното заведение, си е позволила да удари няколко пъти по главата новороденото, заради което то е настанено впоследствие в реанимация в друга болница. Скандалното поведение на акушерката е разкрито на сутринта в момента, в който редовната смяна постъпва на работа. Уведомени са органите на реда, а акушерката е на разпит в полицията.

Детето е приведено в реанимацията на болница „Токуда". То вече свободно диша и не е на апаратна вентилация. Подробностите по случая бяха разкрити от зам. здравният министър д-р Бойко Пенков.

Председателят на асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева добави, че е потресена и не може да обясни случая. Най-тежкото наказание в този случай, според Василева, е отнемане на права за упражняване на професията. Това обаче можело да стане, след като приключат по-обстойните проучвания по случая.

Това е непростимо, нечовешко деяние, заявяват от Министерството на здравеопазването и посочват, че постъпката на акушерката е криминален акт, на който трябва да се търси отговорност.

Ръководството на болницата реагира със съобщение до медиите, в което заяви:" Във връзка с извършена вътрешна проверка, УМБАЛ „Софиямед” отстранява от длъжност свой служител за установени груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал. За да не се възпрепятства работата на компетентните органи, които са информирани своевременно, към момента УМБАЛ „Софиямед” няма да дава допълнителна информация. Лечебното заведение оказва пълно съдействие по случая."

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ