Българите масово не са чували за Арменския геноцид

Българите масово не са чували за Арменския геноцид

Българите масово не са чували за Арменския геноцид

На въпроса „Вие лично чували ли сте или не сте чували за Арменския геноцид в Османската империя?“ 61% декларират, че не са чували, а 39% са запознати. Това означава, че, най-общо, сред пълнолетните, около 2 милиона от българските граждани, които към момента се намират у нас, са чували за темата. В изчисленията е отчетен и т.нар. „престижен елемент“ при отговарянето на подобни въпроси.

Това показват резултати от изследване на „Галъп Интернешънъл” по темата за арменския геноцид. Проучването е проведено от 30 януари до 5 февруари 2015 г. по поръчка на посолството на Република Армения в България, представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1011 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете.

На въпроса „А според Вас лично трябва ли или не трябва българският парламент официално да признае Арменския геноцид в Османската империя?“ мнозинството (60%)заявява, че не знае или не може да прецени. За сметка на това под 10% от всички респонденти са на мнение, че българският парламент не трябва официално да признава арменския геноцид. 31% са на обратното мнение.

Ако за база се вземат само отговорилите,  че са чували за арменския геноцид, 66% са на мнение, че българският парламент трябва да го признае, а 6% - че не трябва. При всичките условности и отчитане на сравнително ниската запознатост, това означава, че около 1 – 1,3 млн. са онези пълнолетни българи, за които може да се смята, че знаят за темата и са общо взето положително настроени по въпроса с официалното признаване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ