Започва ремонтът на Централна гара София

Започва ремонтът на Централна гара София

Строителните дейности по рехабилитацията на Централна жп гара София ще започнат днес преди обед, съобщиха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

Според проекта ос­­новната сграда ще бъде от метал и стъкло. Напълно обновени ще бъдат подлезите и чакалните, които ще са готови след 18 месеца. Га­­рата ще има нови информационни табла, ескалатори, асансьори и други съоръжения за хора със затруднена подвижност. Сред новите придобивки ще бъде и детски кът.

В новата гара ще бъдат разположени няколко ресторанта, вериги за бързо хранене, магазини и супермаркет. Чакалните ще бъдат отоплени през зимата и комфортно охладени през топлите месеци. Пътниците ще имат директна връзка и със спирката на метрото.

Ремонтът включва и цялостно саниране, което трябва да направи приемната сграда на гарата адекватна на изискванията за енергийна ефективност. Строителните дейности трябва да приключат до края на 2015 г. 

През гарата преминават около 15 хиляди пътници на ден, предимно българи, които пътуват към градовете в страната. 

Изпълнител по договора за проектиране и строителство е ДЗЗД „Обединение ГБС–Централна гара София“, а строителният надзор ще се осъществи от ДЗЗД „Обединение ТРТ”. Стойността на сключените договори възлиза на над 62 млн. лева без ДДС. 

Модернизацията на Централна гара София е част от проект „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата – „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София”, „Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа”, „Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик - II-ри етап“, който се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г.

Церемонията по началото на ремонта ще се състои от 11:00 часа на първи перон в източната част на гарата (при „ВИП“ залата).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ