Защо никой не предотврати трагедията в Лясковец?

Защо никой не предотврати трагедията в Лясковец?

Мъж с очевидно асоциално поведение, притежаващ огнестрелно оръжие, отдавна заплашва, че ще открие стрелба срещу близкото училище. Директорът на въпросното училище знае за това, защото сам е подавал сигнали, че мъжът заплашва децата и персонала. За проблема знае и полицията, която е изпращала патрулни коли до дома на 53-годишния Петко Савов от Лясковец, който днес се барикадира в дома си и откри огън срещу отсрещното училище, убивайки един полицай и ранявайки други трима. Екшън, достоен за американската телевизия. Но защо всички са знаели, а се допусна да се стигне дотук? 

Сигнал срещу мъжа от Лясковец е постъпил в МВР още преди 2010 година, предаде Нова телевизия. Тогава той отказва да предаде оръжието и спира да излиза, обяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Срещу Савов има образувано досъдебно производство за закана за убийство и незаконно притежание на оръжие.

Той живее с майка си в центъра на града срещу едно от най-големите училища в Лясковец – СОУ "Максим Райкович”. Мъжът е бивш служител на БДЖ, известно време е работил във Великобритания, но в момента е безработен. От няколко месеца пишел писма до директора, че притежава три ловни пушки и смята да ги използва, защото има непоносимост към децата и шума, който създават. Директорът, от своя страна, е сигнализирал многократно полицията и именно тази нощ се е организирала специализирана акция, която да провери мъжа. Той обаче се е барикадирал и започнал да стреля.

Зрител на Нова телевизия, чието дете учи във въпросното училище, разказа, че мъжът лично е заплашвал децата с убийство. Директорът на училището г-н Кожухаров каза пред телевизията, че учениците са били предупредени да не дразнят Савов, защото заплахите му са били зачестили. Те са подписвали декларации, че няма да ползват спортната площадка, която се намира под прозорците на къщата му.

Момиче от 7-ми клас на съседното училище обясни, че поне от няколко месеца се знае за заплахите на мъжа да стреля. Тя каза, че са подавали жалби в полицията. Директорът предупредил учениците да не минават в определени участъци на двора заради заплахите.

"Преди поне три седмици синът ми каза, че мъжът лично ги е заплашвал. Не е работа на директора да отцепват улици, а да го приберат този човек. Той е казвал лично на децата, минавайки покрай тях в двора на училището, че ще ги застреля", разказа в ефир зрителка на "Нова телевизия".

"Той ми е съсед и е изключително опасен", каза друг зрител на телевизията, който уточни, че живее в съседната къща. 

Когато началниците са неподготвени, служителите така загиват. Това каза за агенция „Фокус” Иван Бояджиев, експерт по антитероризъм и национална сигурност и бивш секретар на МВР в периода 1995 - 1997 г. „Много голям проблем представлява ситуацията. Не се знае барикадираният с какви боеприпаси разполага. Той явно стреля от апартамента си. Доколкото чух, този човек в Лясковец се е барикадирал от 2010 г. Е, как може полицията и местната управа да не вземат толкова време мерки? Това са 3 години и няма никаква профилактика. Мерките били полицейската кола да обикаля покрай него. Това е такава загубена работа, както казва народът. Оправдание няма за това.Това е просто некадърност.”

"Министърът на вътрешните работи би трябвало да си подаде оставката заради пробива в сигурността в Лясковец", заяви Бояджиев. „При това положение, в белите държави, към които сме се запътили, министърът на вътрешните работи веднага подава оставка, и тези след него. Още преди да се разчуе из цяла България, той трябва да си подаде оставката”, каза още Иван Бояджиев. „Навсякъде обявиха, че родната полиция ни пази, а самата полиция не може да се опази. Ето как са се справили с дребната престъпност. От толкова време – предупреждения, писма, заплахи и никакви мерки”, допълни той.

Директорът Кожухаров, който получавал заплашителни писма от мъжа от четири месеца, е подал първия сигнал чак на 20 февруари, след като деца от училището казали, че видели мъжа да се разхожда с оръжие. На въпрос защо се е забавил толкова с подаването на сигнала в полицията, Николай Кожухаров отговори: „Защото ми се стори, че първите писма бяха по-безобидни”. 

Според специализиран криминален психолог не е било взето предвид психичното състояние на Савов. "Самият факт, че има пострадали служители на МВР при инцидента в Лясковец, е сериозен проблем", заяви Тошко Тодоров, бивш кадър от Института по психология към МВР. „Най-напред не е направена добра техническа подготовка, не са взети предвид нови неща. Ако са знаели, че този човек е събирал оръжие от дълго време, това взето ли е под внимание при изготвянето на атаката?”, допълни той.

Според Тодоров е имало начини фаталният изход за един от полицаите да бъде избегнат, а ситуацията да се разреши по мирен път. 

„При всяко едно положение, когато имаме човек с психични отклонения, ако този наистина е такъв, и не заплашва живота на останалите хора, защото е сам, най-добрият начин е да се влезе в контакт с него, за да може да се разбере доколко обострено е неговото състояние в момента. Ако е такова, да се изчака определено време, защото при тези хора е възможно за няколко часа кризата да премине, да се направи по-нормален контакт и той да бъде изведен. Имало е нерядко случаи с психично болни лица, при това въоръжени, които се барикадират. До момента те винаги са приключвали успешно, с преговори с тях”, каза още Тошко Тодоров.

Мъжът е започнал да стреля малко след 5:30 ч. тази сутрин, съобщи зрител на БНТ. Скоро след това полицията отцепва района и започва операция по обезвреждането на Савов. Газоподаването към жилището му е прекъснато, за да се изолира опасността от взрив, съобщиха от пресцентъра на "Овергаз". Има подозрения, че той може да съхранява взривоопасни вещества. Мъжът открива огън, когато служителите на реда обграждат дома му и се опитват да влязат, убива един полицай и ранява други трима с ловна пушка. Те са в болница без опасност за живота, в момента медиците ги оперират. 

Главен комисар Светослав Лазаров отказа да коментира какво е направила полицията по случая през последните четири години, откакто е известно, че Савов разполага с оръжие и заплашва да го използва. Той уточни, че от 2010 година мъжът се е барикадирал и отказва да излезе от къщата. С необходимите продукти го е снабдявала майка му, която е на 75 години. Заплашвал многократно, че ще застреля играещите деца в двора на училището, като последната заплаха е от вчера. 

"Големият въпрос е защо му е дадено оръжие, след като има психиатрична експертиза, която дава лош профил на мъжа”, отбеляза главният секретар на МВР. Регистрирането на психично болни обаче зависи от самите тях. „Няма единен регистър на психичноболните, регистрирането им е доброволно”, заяви д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър в ДПБ „Св. Иван Рилски”. По думите й е напълно възможно този мъж изобщо да не е регистриран в нито един психодиспансер. 

Междувременно четирима психолози се опитват да разговарят със стрелеца, но засега без резултат. Хората, които живеят в съседните сгради около кооперацията, където се намира стрелецът, са евакуирани. Живеещите в самата триетажна кооперация са евакуирани на третия етаж. Спецсилите на Отряда за борба с тероризма пристигнаха в Лясковец с бронирани джипове. Операцията по обезвреждането на Савов продължава. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Експерт от Харвард за мита, който пречи на хората да бъдат щастливи
Денят в цифри
Ричард Брансън за двете най-важни думи, които всички успешни лидери казват
Почина и младата жена, която беше с 85 % изгаряния след взривовете в Елин Пелин
Тръмп предсказва заплаха от Трета световна война, ако Харис спечели изборите, връща се в града на стрелбата
Франция арестува за шпионаж популярен руски шеф-готвач, издал се сам при престой в България
Астронавтите от капсулата „Starliner“ остават космически заложници, НАСА каза, че не знае кога ще може да ги върне
Страните от Г-20 съгласни за промяна в облагане на свръхбогатите, но по-нататък