За какво стига заплатата на един учител в България?

За какво стига заплатата на един учител в България?

За какво стига заплатата на един учител в България?

За какво стига заплатата на един учител в България? Какво представлява животът на един преподавател от столицата и от провинцията? Отговорите дава проучване на bTV, която разговаря с двама български просветители. 

Марина Бозаджиева е учител по химия в 119 СОУ в София. Пепи Димитров е учителят по география във врачанското село Зверино. Столичната преподавателка получава чисто около 700 лв., а колегата й от врачанското село - 600 лв.

„Е, заплащането - във всичките тези години аз съм бил идеалист, не съм работил за заплащането, никога не съм търсил някаква сметка, но, признавайки си честно, ниско е заплащането на учителя. Но пък с тази моя заплата през годините си отгледах две деца, дъщери, които поеха моя път, и съм много щастлив, имам и внуци и тази заплата явно ми е стигала по някакъв начин”, каза Димитров пред телевизията.

Г-жа Бозаджиева пък припомни, че учителите, които държат на своето ниво, сами трябва да плащат, за да поддържат своята професионална квалификация. „Химията е една динамична наука и човек трябва да предвиди своите разходи и в тази насока, за да бъде в крачка с тенденциите. Допълнителни пари за учебници, за литература, не са предвидени. Новите книги, които излизат - те се купуват от самия преподавател. От неговия джоб. Тази специализирана литература не е евтина”, обясни Марина Бозаджиева.

Българските учители получават най-ниските заплати в рамките на Европейския съюз, показват данните за 2010 г. на образователната мрежа Eurydice (създадена през 1980 г. от Европейската комисия), която събира и публикува данни за заплатите на учителите и директорите на училища от 1995 г.

Освен това от представените данни се вижда, че учителите у нас не получават бонуси за работа в отдалечени региони или че преподават на деца със специални образователни потребности, каквато практика има в други европейски държави.

Заплатата може да не стига за много от личните нужди на г-н Димитров, но част от нея той инвестира в кабинета по география, за да накара учениците да харесват неговата наука. „Във всеки един бъдещ учител трябва да има душа на учител, трябва да има някакъв идеализъм, не може всичко да го свързваме с материалното. Не обичаш ли децата, базата, работата, предмета, няма как да се получи, всичко това е някакво съчетание”, допълни учителят от Зверино.

Географията е любимият предмет на учениците в село Зверино. В местната гимназия са единодушни, че това се дължи на възрожденския ентусиазъм на преподавателя Пепи Димитров. „45 минути почти никога не ми стигат, за да завърша всичко в часа, което съм си планирал”, признава Димитров.

Статистиката показва, че със заплата от 600 лв. на село все пак могат да купят повече неща, отколкото със 700 лв. в София. „Позволяването на неща като театър, кино, различни видове концерти - колегите си го позволяват, но ограничено”, споделя госпожа Бояджиева. 

Когато си тръгне от работата в четири следобед, учителят от село Зверино става земеделец у дома - освен за удоволствие, и по неволя. Заради двата заема, които изплаща, заплатата му се е стопила наполовина. В личното стопанство произвежда картофи, домати и краставици. „Едва ли бих могъл от тази малка градинка да изкарам нещо, всичко е за лична консумация. Трябва да се лишаваме и работните дрехи вече са преди официалните, вратовръзка, риза, дълги години не съм успявал да си закупя официални дрехи, но не се оплаквам”, казва учителят от Зверино.

Мотивацията за работа и на столичния и на провинциалния учител не е само заплатата. „Мотивацията на един преподавател е свързана както с материалното, защото ние живеем в материален свят, но от друга страна и с мотивацията на самите ученици. Желанието им за знания, за умения. Има класове, които нямат интереса, нямат мотивацията, тоест не виждат защо трябва да се образоват. Не виждат защо трябва да учат”, обясни Бозаджиева.

Ако учителите получат увеличение на заплатите, парите ще отидат за покриване на нужди от първа необходимост. „Какво да ви кажа, 8% на 600 лв. са около 50 лева, 50 лева ми е горивото за колата за две седмици, с която пътувам до училището, не биха могли с кой знае какво да помогнат, но все пак е нещо, нека да бъдем и оптимисти”, казва господин Димитров.

Средната работна заплата на учителите ще бъде увеличена през 2014 година от 720 на 778 лева. Заплатите на младите учители пък трябва да скочат от 500 лева на 550 лева.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ