Здравният министър: НЗОК ще намали бюджетите на болниците, Здравната каса - няма да има намаление

Здравният министър: НЗОК ще намали бюджетите на болниците, Здравната каса - няма да има намаление

Здравният министър: НЗОК ще намали бюджетите на болниците, Здравната каса - няма да има намаление

Ден след като здравният министър Татяна Андрева обяви, че от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) може да предприемат орязване на болничните бюджети с 20%, от Здравната каса заявиха, че нямат такова намерение. Вчера министър Андреева  обясни, че новината за орязване на бюджети станала ясна по време на среща между нея и шефката на НЗОК д-р Тодорова. Днес обаче от касата отрекоха и това. „Не е имало среща между министър Андреева и ръководството на НЗОК”, заявиха от пресцентъра на Здравната каса.

Оттам обявиха, че по време на регулярна среща, организирана от премиера Пламен Орешарски, управителят на касата д-р Румяна Тодорова е съобщила, че за изминалата година поверената й институция е изплатила на болниците с 260 млн. лв., или с 18% повече средства, отколкото са предвидените за тази година. От НЗОК предполагат, че може би министър Андреева е имала предвид тези проценти в своето изказване.

На срещата, организирана от премиера, шефът на касата д-р Румяна Тодорова съобщила, че за клинични пътеки и процедури през 2013 година институцията е заплатила 1,420 млрд. лева. Предвидените за пътеки и процедури за тази година средства възлизат на 1,160 млрд. лева, което е с 18% по-малко. Касата обаче разполага и със 136 млн. лева резерв, който ще бъде използван при необходимост.

От НЗОК посочиха, че сумата за настоящата година от 1,366 млрд. лв. вече е разпределена по районни здравноосигурителни каси (РЗОК) по месеци и по тримесечия при стриктно спазване на ЗБНЗОК за 2014 г. Стойностите са утвърдени от Надзорния съвет (НС) на НЗОК и сумите са гарантирани на лечебните заведения за 12 месеца, а не за 10 – както беше през 2013 г.

На 11 март предстои да се проведе заседание на Надзорният съвет на касата, на което трябва да се утвърдят месечните разпределения на средствата по различните болници.

На заседанието ще се обсъдят и варианти за изплащане на дейността, отчетена от болниците, която надхвърля прогнозните им бюджети. „В тази връзка са и притесненията на премиера Орешарски, който има предвид дефицита в бюджета на НЗОК за миналата година, формиран от изплащането на отчетена дейност над прогнозните бюджети”, посочват от касата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ