Изчезват пчелите в Северна Европа

Изчезват пчелите в Северна Европа

Пчелните популации значително са намалели във Великобритания и части от Северна Европа, отколкото в страните от Средиземноморието. Това сочат резултатите от ново проучване, обхванало 17 европейски страни. То е по поръчка на Европейската комисия, която в обобщаващ доклад към него отбелязва, че е най-задълбоченото проучване в тази насока до момента.

Изследователите на проблема са успели да обхванат почти 32 000 пчелни колонии, без дивите пчели, за чието състояние също има притеснения.  За допустим праг на смъртност в проучването са били приети 10%. Под него са се оказали страни като Гърция, Италия и Испания. Значително над него са се оказали Белгия (33,6%) и Обединеното кралство (29%).

В Европа от няколко години се води разгорещен дебат за причините, увеличаващи изчезването на пчелните популации като сред основните се сочи използването на определени химикали в пестицидите.

Миналата година Европейският съюз въведе забрана за използването на четири химически съставки, наречени неоникотиноиди, които се включват в състава на пестицидите, за които се смята, че са свързани с масовото измиране на пчелните колонии в Европа, въпреки че се водят разгорещени дебати за влиянието на химикалите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ