Моделът „Москов” мина на първо четене

Моделът „Москов” мина на първо четене

Моделът „Москов” мина на първо четене

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), внесени от здравното министерство. Поправките, станали известни като Моделът „Москов”, минаха със 100 гласа "за" и 42 "против", като бяха подкрепени от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и АБВ.  "Против" гласуваха от БСП и ДПС. "Атака" не участва в гласуването, съобщи БГНЕС.

С промените се предвижда да започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителни вноски за лицата във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане, както и в отпуск за отглеждане на малко дете. Като част от мерките за подобряване събираемостта на здравноосигурителните приходи и повишаване на приходната част на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, освен увеличаването на вноските от държавата, се предлага и въвеждане на допълнителни мерки за "повишаване отговорността на гражданите да участват с личния си принос в солидарния модел."

Промените предвиждат лицата с прекъснати осигурителни права да ги възстановяват след заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски.

Една от най-спорните промени е заложеното увеличаване на състава на Надзорния съвет на НЗОК с двама представители на държавата. Според Москов и правителството така ще се създадат условия за оптимално изпълнение на надзора, предвид увеличаването на функциите му. Основните дейности на органите на управление на НЗОК са свързани с разходване на публични ресурси, поради което е целесъобразно държавата да се ангажира с повече отговорности в управлението на НЗОК. Това е така, тъй като разходите на НЗОК като част от разходите за функция "Здравеопазване" по консолидираната фискална програма се определят съобразно общите правила за бюджетна консолидация, което е ангажимент на държавата", пише в мотивите на законопроекта. От опозицията обаче считат, че това на практика означава одържавяване на касата и прави излишно самото й съществуване.

От началото на 2016 година, тези, които се осигуряват сами, ще имат шестмесечен период да заплатят всички здравни вноски, които са пропуснали през последните три години. „След изтичането на този период, за да възстановим здравноосигурителните си права, ще трябва да покрием всички вноски, които не сме заплатили от началото на здравноосигурителния модел”, обясни в пленарна зала Петър Москов.

При окончателно приемане на промените в този му вид НЗОК ще бъде задължена да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги. Предвижда се прекратяване на договор с изпълнител на медицинска помощ, при който се констатира системна неудовлетвореност от страна на пациентите, както и прекратяване на договор с изпълнител на медицинска помощ, който системно нарушава изискванията за качество на медицинската помощ, предвидени в националните рамкови договори. Според опозицията проучването на удовлетвореността на пациентите и предвидена възможност за прекратяване на договори на база тези проучвания граничи с популизма.

Промените на здравното министерство в модела на здравното осигуряване предвиждат връщане на договорното начало при определянето на методиките за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, обемите и цените на медицинските дейности, условията и реда за контрол по изпълнението на договорите между НЗОК и изпълнителните на медицинска помощ, както и по отношение на санкциите при неизпълнение на договорите.

Списъкът на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, се предвижда да се утвърждава от Надзорния съвет на НЗОК вместо с наредба на министъра на здравеопазването, предвижда още законопроектът. Министърът ще утвърждава с наредба критериите за включване на заболяванията в списъка, а оперативната дейност ще се извършва от НЗОК.

Поправките "Москов" възстановяват арбитражните комисии, които ще разглеждат становищата на проверените лица – изпълнители на медицинска помощ, в случай на констатирани нарушения на Националния рамков договор. Тези комисии ще се състоят от представители на съответната районна здравноосигурителна каса, на съответните районни колегии на съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, както и на съответните регионални колегии на съсловните организации на магистър-фармацевтите и на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, и от представител на регионалната здравна инспекция.

С мотивите си от министерството на Москов посочват още, че с промените се създава правна регламентация за извършване на съвместни проверки за спазване на правилата за добра медицинска и фармацевтична практика. Те ще се осъществяват от РЗОК, Изпълнителна агенция "Медицински одит", регионалните здравни инспекции и съсловните организации на лекарите, на лекарите по дентална медицина и т.н. по предварителен ежегоден план, утвърден съвместно от НЗОК, Изпълнителна агенция "Медицински одит", съответните регионални здравни инспекции и съсловните организации. При констатиране на нарушения ще се налагат санкции от органа, на когото със закон са възложени съответните контролни правомощия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите