МОН остави „неприоритетните“ специалности без евростипендии

МОН остави „неприоритетните“ специалности без евростипендии

МОН остави „неприоритетните“ специалности без евростипендии

Министерство на образованието и науката (МОН) окончателно оряза европейското финансиране за „неприоритетните студенти”, става ясно от писмен отговор на Меглена Кунева до депутат от Реформаторския блок, съобщава bTV.

Извън програмата за евростипендиите остават студентите по икономика, право, психология и медицина.

В писмото са посочени и данни, довели до решението. За разлика от специалностите, останали извън европейското финансиране, към специалности като електротехника, енергетика, архитектура, химия и педагогическите спецалности има много нисък интерес.

„Ако сега не предприемем действия за увеличаване на броя на студентите по педагогически специалности, след години ще имаме недосиг на кадри във всички сфери”, пише Кунева.

Освен данните, има и голяма диспропорция между пазарите на труда и образованието. Стимулират се специалности, които са високо търсени на пазара на труда и за тях вече има реализация, отбелязва още просветният министър.

„МОН не може да промени критериите, без да промени оперативната програма”, добавя тя още един аргумент за „орязването” на европейско финансиране за „неприоритетните” специалности.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ