Спешно евакуират 200 души в Одринци

Спешно евакуират 200 души в Одринци

Спешно евакуират 200 души в Одринци

Най-сложна е обстановката към момента в община Добрич, в село Одринци. 200 души се евакуират заради повишаването на нивото на язовир „Одринци". Това заяви пред БНР главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“.

Хората ще бъдат настанени в село Дончево, в местното основно училище. От Областния съвет на БЧК в Добрич съобщиха, че ще бъдат осигурени 100 комплекта постелъчно бельо, походни легла и минерална вода.

„Река Тунджа е достигнала ниво от близо 4 м при Елхово, хората знаят какво да правят. Не са пряко застрашени. Няма да се наложи евакуация в Елхово”, увери комисар Николов. Той добави, че се очаква с още 10-15 см покачване нивото на река Тунджа до 24 часа, което ще доведе до наводняване на стопански обекти и 10-ина къщи в Елхово, но няма опасност за хората. „100-200 души по поречието на Тунджа в Елхово са предупредени, там сериозни проблеми не очакваме”, подчерта комисар Николов.

„По поречието на река Камчия тази нощ беше напрегната, но притокът не доведе до масови наводнения. Реката в момента се държи нормално, дигите дадоха резултат и няма тежки наводнения. Това не значи, че евакуираните могат да се върнат по домовете си. Около 16 ч. ще се вземе решение след заседание на кризисния щаб дали още тази вечер хората ще се приберат или ще преспят още една нощ в определените за това места. Осигурена е безопасността на хората, няма сигнали за мародерства”, посочи комисар Николов.

Той съобщи още, че река Арда се успокоява вече, язовир „Кърджали" не прелива в момента. „Работи се навсякъде, обстановката придобива постепенно нормалния си вид”, добави комисар Николов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ