Стотици намръщени рускини протестират в Instagram

Стотици намръщени рускини протестират в Instagram

Стотици рускини се включиха в кампания в Instagram, споделяйки свои снимки с намръщени, сбръчкани лица. Акцията е протест срещу изказване на руския омбудсман Павел Астахов, съобщава Би Би Си. 

Недоволството започна, след като се разбра за уреден брак между 47-годишния Нажуд Гучигов - чеченски полицай и близък на чеченския лидер Рамзан Кадиров, и Кеда Гуилабиева, на 17 години. Церемонията беше широко отразена в медиите. Мнозина твърдят, че девойката е била принудена да се омъжи за Гачигов, който има по-големи от нея деца. "Това са клевети! Любовта няма възраст", отговори в Истаграм Кадиров, който ръководи с желязна ръка малката кавказка руска република от 2007 г. 

По-късно булката се появи в телевизионен ефир и обясни, че бракът не е принудителен, а по собствена воля, че е избрала "мъжествен" човек, на когото може да разчита. Мнозина в интернет не се съгласиха с изказването й и изразиха недоволство в коментари след като стана ясно, че полицаят вече е женен и момичето ще му бъде втора съпруга. Многоженството е разрешено от мюсюлманската вяра, най-разпространена в Чечения, но според руските закони е забранено и не може да се сключват бракове преди пълнолетие. Специално в Чечения пък е разрешено бракове да се сключват от 16-годишни лица. 

Интернет дискусията по въпроса доведе до призив на лидера на Чечения Рамзан Кадиров да призове мъжете "да спрат жените си" да използват мобилното приложение за общуване WhatsApp. Омбудсманът по човешките права на Русия Павел Астахков реагира, като защити спорния брак. "Да не бъдем твърде скромни. Еманципацията и сексуалното съзряване се случат по-рано в Кавказ. Има места, където жените имат бръчки на 27 години и изглеждат на 50 по нашите стандарти", каза той. 

Изявлението му предизвика гневна реакция и поток от снимки на намръщени рускини в Instagram. Близо 500 фотографии са били споделени от потребителки на социалната мрежа през последната седмица, Кампанията се разпространява под хаштага #сморщеннаяженщина. В публикациите си жените критикуват омбудсмана и го наричат "лицемер".

"Този хаштаг е за натиска, който се оказва върху жените, чиито права са нарушавани в Русия, особено в Чечения", коментира пред Би Би Си феминистката активистка и журналист Бела Рапопорт. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ