42-ма мигранти от Бангладеш съдят Гърция за робство

42-ма мигранти от Бангладеш съдят Гърция за робство

42-ма мигранти от Бангладеш съдят Гърция за робство

42-ма имигранти от Бангладеш съдят Гърция в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Жалбата, която е заради "заробване с принудителен труд", ще бъде разгледана след 20 януари 2016 г., съобщава РИА "Новости".

Ако обвинението се потвърди, за пръв път държава от ЕС ще бъде разобличена, че е допуснала в големи размери робство на своя земя. Европейската конвенция за правата на човека забранява в чл. 4 заробването и принудителния труд.

Това е третото по тежест посегателство срещу правата на човека след отнемането на живот и изтезанието. Имигрантите от Бангладеш са работили в ягодови градини в село Неа Манолада на полуостров Пелопонес, пише news.bg.

През април 2013 г. около 200 имигранти, главно от Бангладеш и Пакистан, излязоха на митинг, след като не им е било плащано половин година. Срещу демонстрантите се нахвърлили охранители, наети от собствениците на градините, и открили огън, като по данни на полицията са били ранени 28 души.

Случаят предизвика широк обществен отзвук. Според вестник "Та Неа" в района от години действа "ягодова мафия" и местните хора се страхуват да се оплакват в полицията. Имигрантите роби живеят в примитивни условия, в колиби от дъски, картонени кутии и черги.

Надзирателите следят в полето да не се появяват странични лица, бият недоволните. През юли 2014 г. бяха осъдени двама служители на фермата на 14 и 8 години затвор заради нанасяне на тежки телесни увреждания при утежняващи обстоятелства и незаконно използване на оръжие.

Съдът обаче замени присъдите с глоби и осъдените бяха освободени още в съдебната зала.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ