България е втора в ЕС по дял на бедни хора с ниско образование

България е втора в  ЕС по дял на бедни хора с ниско образование

България е втора в ЕС по дял на бедни хора с ниско образование

Почти една трета (29,5 %) от населението на ЕС с ниско ниво на образование се самоопределя  за бедно. Делът е повече от 3 пъти по-нисък (9,2 %) при хората с високо образование, докато делът на тези със средно ниво на образование  е 18 %. Това показват данните на Евростат за 2022 г., оповестени днес.

Гърция е най-голям дял на хората с ниско образователно равнище (81,6 %), считани за бедни. Тя е следвана от България (67,9%) и Словакия (53,3%). Най-нисък брой са регистрирани във Финландия (7,3%), Люксембург (10,0%) и Швеция (11,3%).

По данни на Евростат 26 държави - членки на ЕС, съобщават за по-висок дял на хората с ниско ниво на образование, които се считат за бедни, в сравнение с хората със средно и високо ниво на образование. Изключение прави Финландия, където процентът на хората със средно образование е малко по-висок.

Повечето от страните от общността отчитат значителни разлики между групите с високо и ниско образование. В 12 държави разликата е била най-малко 20 процентни пункта (пр.п.). Най-значителните разлики са в България (47,7 пр.п.), Унгария (41,5 пр.п.) и Словакия (39,5 пр.п.), а най-малките - във Финландия (4,5 пр.п.), Дания (5,9 пр.п.) и Швеция (7,1 пр.п.), отбелязват от Евростат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ