България

Политика

|

Общество

|

България чества днес своята независимост

България чества днес своята независимост

България чества днес своята независимост

На 22 септември България чества едно от най-значимите събития в новата си история. На тази дата през 1908 г. във Велико Търново българският княз Фердинанд обявява с манифест независимостта на България в църквата „Свети 40 мъченици”. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

По традиция център на честванията е Велико Търново, където тържествата по случай 114-та годишнина на Независимостта на България бяха открити още снощи, когато с огнено шоу и концертна програма бе поставено началото на фестивала на занаятите „Нощ на Самоводска чаршия”. Той ще продължи до неделя.

Празничният ден във Велико Търново започна рано в 7:30 ч. със Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове” в църквата-музей „ Св. 40 мъченици”, след което бе извършен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски”, на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

В 10:30 ч. започва военният ритуал за издигане националното знаме на Република България в Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, а половин час по-късно – ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Оттам празничното шествие ще се отправи към паметника „Майка България” за полагане на гирлянди пред монумента.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще се присъедини към тържествата на крепостта "Царевец" В 10.40 ч. тя ще отправи приветствие по случай празника и ще се присъедини към процесията до паметника "Майка България“.

По обед пред сградата на Български пощи участниците ХV Международен фестивал на военните  оркестри ще изнесат шоу-спектакъл на участниците.

 До обед крепостта „Царевец” и църквата „Св. 40 мъченици” ще бъдат със свободен достъп. За жителите и гостите на Търново е предвиден екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност” с начален час 10 ч. Той ще тръгне от църква-музей „Св. Димитър Солунски”, ще премине през църква-музей „ Св. 40 мъченици” и „Св. св. Петър и Павел”, и през Асеневата порта ще стигне до Пирамидата на Независимостта.

През целия ден – от 11 до 18 ч., в парк „Марно поле” списание National Geographic KIDS България организира анимация за деца и родители под надслов „Образователна и занимателна обиколка”.

В 16 ч. в Ритуална зала на Община Велико Търново ще бъде открита кръгла маса на тема „Велико Търново - историческа и духовна столица на България - правно положение и перспективи“, а пред сградата на кметството е предвиден фолклорен концерт на Илка Александрова, който ще приключи в 18 ч. с голямо Търновско хоро с участието на любителски танцови формации.

В края на светлата част на деня – около 19 ч., е предвидено изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ„Васил Левски” на площад „Цар Асен І”

Тържествена проверка ще започне там в 19.30 ч. По традиция тя ще завърши с аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” от  20.15 ч.

Празничните чествания в Пловдив започват още в 10.00 часа с молебен в храм „Света Неделя“, след който в 10.30 ч. ще бъдат положени венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов до Източната порта в подножието на Стария град по инициатива на Сдружение „Петко Каравелов“ Пловдив.

11.30 ч. - Тържествено отбелязване на 114-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Участва: Духов оркестър - Пловдив, комитет „Родолюбие”, Слово: Стоян Иванов – директор на РИМ Пловдив, водещ  Златко Павлов. Място: Колоната на Независимостта на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар).

Във Варна тържествата ще започнат с издигането на националното знаме, молебен за България и голямо празнично хоро с начален час 10 ч. на пл. „Независимост”. Те са организирани от община Варна, Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.

В 16 ч. Представителният духов оркестър на ВВС на Република България ще изнесе концерт на входа на Морската градина. Там, час и половина по-късно”, ще се проведе концерт под надслов „Децата на България”, в който ще вземат участие Хорът на варненските момчета и младежи, детски хор „Добри Христов” – Варна, хор „Детска китка” – Пловдив, детски хор „Орфей” – Хасково, формация „Морски песъчинки” – Бургас, хор „Свети Георги Победоносец” – Русе, и вокална формация „Хорал” от Варна.

Празникът по случай Деня на Независимостта в Бургас ще започне на пл. „Атанас Сиреков” в 10.30 ч. с ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и на Общината. Следва празничен молебен за благоденствието на независима България. Малко по-късно ще бъдат положени венци и цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост. Тържественият ден ще продължи с празничен концерт с участието на ФТА „Никола Гинов“ и ДФТА „Радост“.

Община Русе отбелязва празника с Тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя с начален час 11 ч., след което ще бъде открита изложба „Пътят на независимостта” на оръжия, документи и униформи от 1878 – 1908 г.) в Народно читалище „Стефан Караджа 2018“.