Как аудиокнигите ни помагат да се върнем към ежедневието след ваканцията

Как аудиокнигите ни помагат да се върнем към ежедневието след ваканцията

Как аудиокнигите ни помагат да се върнем към ежедневието след ваканцията

През лятото се слушат най-много романтични романи, криминалета и задължителна литература, след отпуските – книги за самоусъвършенстване и биографии.

Завръщането в обичайния ритъм на ежедневието в офиса или училище след лятната ваканция невинаги е лесен процес. Според специалистите обаче съществуват добри практики, които могат да ни помогнат да „превключим“ на работна вълна по-плавно и без излишен стрес. Една от тях е слушането на аудиокниги.

По данни на водещата платформа за аудио и е-книги у нас – Storytel, именно през септември традиционно се отчита пикът в потреблението на съдържание.

„В този период се увеличават часовете, прекарани в слушане, а на преден план излизат книгите за самоусъвършенстване, документалните, историческите и биографиите, докато през лятото най-предпочитани са романтичните романи, криминалетата и трилърите“, обяснява Ана Клисарска, издател на Storytel за България. „Свързваме това от една страна с адаптацията на хората обратно към работния ритъм с помощта на тематична литература и от друга го разглеждаме като индикация за вече установени навици за комбиниране на слушането на книги с различни дейности от ежедневието – шофиране до офиса, време за самообучение и личностно развитие, спорт, домашни занимания като приготвяне на храна, например”, допълва тя.

Storytel стартира новия бизнес сезон и с още по-богата „библиотека” с общо над 500 000 заглавия. Аудио и е-книгите на български език пък вече надхвърлят 5 000, като най-сериозен е делът на детската литература, следван от секцията за документалистика, която включва и все по-актуалните у нас подкасти. След тях се нареждат художествените заглавия и тези за личностно развитие.

Данните за потреблението в платформата показват, че от началото на годината най-слушани са били романът на Георги Господинов „Времеубежище”, който през май бе отличен с престижната международна награда „Букър” и аудиосерилът „Мамник“ на Васил Попов, който спечели интереса на родната публика с комбинация от фентъзи, хорър и български легенди и предания. 

От платформата са готови да посрещнат пика в потреблението през септември и с редица нови заглавия в различни жанрове, както и с развитие на подкаст секцията. През есента предстои и обявяването на победителя във второто издание на конкурса на Storytel за български аудиосериал. Така родната публика, която след срещата си с „Мамник“ вече има силен интерес към този формат, ще получи ново преживяване на тема „Светът след утре”.

Сред премиерните заглавия на Storytel през септември е „Физика на тъгата“ на Георги Господинов, озвучена от Малин Кръстев, като романът е достъпен в платформата и в оригиналния прочит на самия автор. Други находки са световният бестселър „Татуировчикът на Аушвиц“ на Хедър Морис с гласа на Антоан Петров, „Легендата за Линкълн“ на Стив Бери, която стъпва на конспиративна теория за съществуването на тайна, предавана от президент на президент в САЩ и „Безупречен шпионин“ на Оуен Матюс, която разказва историята на един от най-добрите шпиони - Рихард Зорге.

За да добавим интересни идеи за вдъхновяващи аудиокниги, през септември стартира и съвместният проект на Storytel и manager.bg, в който ще представим поредица от интервюта с лидери от различни сфери на обществения живот. Те ще споделят личния си опит и своите предложения за заглавия, на които да обърнем внимание.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Асен Василев: Отпадат част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост
Дерогацията за петрола май все пак остава в сила до октомври догодина
Министърът на икономиката: Горивата поскъпват при бързо спиране на дерогацията
IQOS ILUMA влиза в България с технология на следващо ниво
Спират плащанията през еPay към НАП до началото на октомври
Guardian: Норвежки сеизмолози са регистрирали 4 експлозии на "Северен поток"
Северна Корея ще депортира американския войник, избягал в страната
Nissan ще започне да предлага само електрически автомобили в Европа преди края на десетилетието
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила