България

Политика

|

Общество

|

Народният театър "Иван Вазов" ще дигитализира богатия си архив

Народният театър Иван Вазов ще дигитализира богатия си архив

Народният театър "Иван Вазов" ще дигитализира богатия си архив

Народен театър „Иван Вазов“ обяви, че ще дигитализира дигитализиране на изключително богатото си културно наследство.

Основната цел на проекта е опазването на културното наследство, подобряване на достъпа и популяризирането му със съвременни информационни технологии, за да може то да достигне до нови аудитории и да даде онлайн достъп до богатствата от снимки, графики, скици, костюми и исторически данни на театъра.

Проектът предвижда създаването на мултимедийна зала, проектиране и изграждане на изложбена площ и дигитална библиотека. Дигиталният архив ще даде достъп на посетителите до автентични и ценни аудиозаписи на постановки и гласове на известни артисти на театъра, видео записи на спектакли, интервюта на известни артисти или предавания касаещи НТ, фотоснимки на хартия от различни периоди, постановки или събития в театъра, фотоснимки на лента от различни периоди, постановки или събития в театъра, графики, скици от представления и костюми, ръкописи, писма, плакати и дипляни.

Съдействието с образователни институции ще даде възможност за въвличането в тази дейност и на млади хора, студенти и бъдещи културни дейци – възпитаници на НАТФИЗ, Национална художествена академия, Нов Български университет (специалности актьорско майсторство, танцов театър) и други.

Предвижда се и подготовката и реализацията на офлайн изложба, която ще се състои 4 монитора и проектор, позиционирани в определено за целта помещение, които ще показват в определен сценарий, изготвен съвместно с персонала на НТ, различни елементи от архива на театъра по определен привлекатебев начин. Идеята е посетителите да се почувстват вътре  архива, като част от него, ще има и табло, на което ще могат да се снимат (виртуално) с виден актьор от миналото на НТ или да вземат за спомен “оригинален” лист от програма.

Проектът включва и създаването на двуезична интернет страница и провеждането на различни видове информационни и комуникационни събития и кампании. Предвижда се дейностите по проекта да привлекат повече от 200 000 посетители.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ