Населението на ЕС намаляло с над 265 хил. души по време на пандемията от СOVID-19

Населението на ЕС намаляло с над 265 хил. души по време на пандемията от СOVID-19

Населението на ЕС намаляло с над 265 хил. души по време на пандемията от СOVID-19

Между 1 януари 2021 г. и 1 януари 2022 г., по време на пандемията от COVID-19, населението на  Европейския съюз (ЕС) е намаляло с 265 257 души, съобщи Евростат  

През 2021 г. общият коефициент на естествен прираст на населението в ЕС е бил -2,7 на 1000 души.

1164 региона в общността, за които има налични данни, са имали отрицателен процент на естествено изменение на населението, 173 региона са регистрирали положителен прираст, а 11 региона не са отбелязали промяна. 

Регионите в Евросъюза, които са били най-сериозно засегнати от отрицателния прираст на населението през 2021 г., са в България, Естония, Хърватия, Латвия, Литва, Унгария, Португалия и Румъния. Най-засегнатите от загуба на население области са в България: Видин (-25,7 на 1 000 души) и Монтана, Кюстендил, Габрово, Перник и Враца (всички с коефициенти под -20,0 на 1000 души) показват данните на Евростат.

На другия полюс е Ирландия, където в почти всеки регион е регистриран положителен прираст на населението, докато относително голям брой региони, разположени в (предимно северна и източна) в Белгия, Франция, Холандия, (предимно западна) Австрия и Швеция са  регистрирали  прираст на населението. Такъв беше и случаят в Люксембург и Кипър, припомнят от евростатистиката.

Най-високите общи нива на естествено изменение на населението са регистрирани в два най-отдалечени региона на Франция: Майот (32,2 на 1000 души) и Гвиана (23,1 на 1000 души). Това са единствените региони, където се наблюдава двуцифрен ръст на цената на суровината.

Спадът в броя на жителите на ЕС може да се дължи на различни фактори, посочва агенцията. Възможно е той да е резултат от естествен отрицателен прираст на населението, при който смъртността е по-висока от раждаемостта. Трябва обаче да бъде отчетен и негативният ефект от пандемията, отбелязват от европейската статистическа служба. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ