Проф. Ива Христова очаква спад на новите случаи на COVID-19 в рамките на 2 седмици

Проф. Ива Христова очаква спад на новите случаи на COVID-19 в рамките на 2 седмици

Проф. Ива Христова очаква спад на новите случаи на COVID-19 в рамките на 2 седмици

Има много големи основания за оптимизъм, с оглед на това, че през последните 2 години нивата на разпространение на COVID-19 са били в пиковите си стойности през ноември. Тази година обаче от доста време заболеваемостта спада и вече е на много ниски нива. Това заяви в ефира на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

Тя определи covid-мерките в страната като много динамични, за да бъдат адекватни на ситуацията. "Министерството на здравеопазването прояви много голяма активност в това отношение. От доста време заболеваемостта спада и вече е на много ниски нива. През последните 2 години най-високите нива бяха през ноември, така че има много големи основания за оптимизъм", добави тя. 

По думите ѝ, няма натиск върху здравната система, броят на заболелите е малък, страната е във фаза "Нула" по пандемичния план, което оправдава отпадането изцяло на ковид мерките.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести очаква спад на новите случаи в рамките на 2 седмици, евентуално месец, но все по-широко разпространение добива нов подвариант на "Омикрон", което предполага повишение на заболеваемостта, но не твърде голямо. 

Маските в болниците ще останат като препоръка към директорите на лечебни заведения като мярка за ограничаване на острите респираторни заболявания. 

"В момента сме в тенденция надолу за COVID-19, но в тенденция нагоре за грип", отчете проф. Христова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ