8 кандидати ще се борят за мястото на Борис Джонсън

8 кандидати ще се борят за мястото на Борис Джонсън

8 кандидати ще се борят за мястото на Борис Джонсън

Осмина кандидати ще се борят за мястото на Борис Джонсън като лидер на Консервативната партия и министър-председател на Великобритания, след като получиха нужната подкрепа от съпартийците си, съобщава Ройтерс.

Само двама от претендентите не успяха да осигурят 20 нужни гласа от депутати от Консервативната партия, за да участват в надпреварата, която започна, след като Джонсън подаде оставка.

Риши Сунак, Лиз Тръс, Том Тугендхат, Кеми Бейдънок, Пени Мордонт, Джереми Хънт, Надим Захауи и Сюела Брейвърман, получиха необходимите 20 номинации от депутати от групата на торите, за да участват в надпреварата.

В сряда ще се проведат първите от поредица избори в Консервативната партия, които трябва да излъчат двама кандидати, сред които членовете на формацията от цялата страна ще изберат свой лидер и премиер на Обединеното кралство. Очаква се новият премиер да бъде обявен на 5 септември, напомня Ройтерс.

Преди да бъде обявен списъкът с кандидатите бившият министър на здравеопазването и социалните грижи Саджид Джавид заяви, че се оттегля от надпреварата. Той заедно с бившия финансов министър Риши Сунак бяха сред първите, които се оттеглиха от кабинета на Борис Джонсън, и с това предизвикаха поредица от оставки и падането на наследника на Тереза Мей.

По-рано министърът на транспорта Грант Шапс обяви, че се отказва от кандидатурата си и ще подкрепи бившия министър на финансите Риши Сунак. Консервативният депутат Рехман Чищи, смятан за аутсайдер в надпреварата, също заяви, че се отказва от участие, тъй като не е получил достатъчно номинации, съобщава БТА.

Бившият финансов министър Риши Сунак е фаворитът на букмейкърите, а основното съревнование се очаква да бъде между него, неговия наследник Надим Захауи и външната министърка Лиз Тръс, която има подкрепата на близки до Джонсън политици и критици на Сунак.

Икономиката на Великобритания е изправена пред висока инфлация, висок дълг и нисък растеж. Новият премиер ще трябва да се справи и със задаващата се енергийна криза заради войната в Украйна, която доведе до скок в цените на горивата.

Сунак започна кампанията си, като се представи за сериозен кандидат и се опита да се противопостави на обещанията за обширни данъчни облекчения на другите кандидати.

„Не е правдоподобно да обещават по-голямо харчене и по-ниски данъци“, казва Сунак, като обяснява, че таксите могат да паднат само след справяне с нарастващата инфлация.

Търговската министърка Пени Мордонт, който също се радва на голяма подкрепа, оглави анкета сред членовете на Консервативната партия и също говори с по-премерен тон по темата за намаляването на данъците.

„Не е моментът да се правят радикални данъчни политики и обещания“, казва тя пред радио LBC.

Другите претенденти са главният прокурор за Англия и Уелс Сюела Брейвърман, председателят на Комисията по външни работи в парламента Том Тугендхат,  бившият младши министър Кеми Бейдънок, която печели подкрепата на дясното крило на партията, и депутатът Джереми Хънт.

По материала работи Петър Желев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна
Кризата на кариерната идентичност