Анкара дава шанс на Финландия за НАТО, ако се отдели от Швеция

Анкара дава шанс на Финландия за НАТО, ако се отдели от Швеция

Анкара дава шанс на Финландия за НАТО, ако се отдели от Швеция

Турция е готова да разгледа кандидатурата на Финландия за присъединяване към НАТО отделно от молбата на Швеция и по-положително, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Талин.

"Финландия и Швеция, ако желаят, трябва да си разделят заявките. Ако заявките за НАТО се разделят, ние ще оценим Финландия отделно и по-положително", обеща той. "Ситуацията за Финландия е по-лесна, защото Швеция не е изпълнила задълженията си. ", допълни той.

Министърът каза още, че разбира проблемите със сигурността на Естония, както и на Финландия и Швеция. Според него НАТО е изправен пред две заплахи -  Русия и тероризъм. „Турция очаква другите членове на НАТО, както и Финландия и Швеция, също да разберат опасенията на Турция за сигурността“, добави той.

На 5 юли 2022 г. страните от НАТО подписаха протоколи за присъединяването на Финландия и Швеция към Северноатлантическия алианс. Процедурата по присъединяване ще приключи веднага щом всички страни-членки на НАТО ратифицират тези протоколи. Досега Турция и Унгария не са направили това. Унгария обеща да започне ратифицирането на протоколите през февруари. 

Турция блокира процеса на присъединяване, настоявайки двете северни страни да определят кюрдските организации като терористи и да екстрадират лица, обвинени в тероризъм, както и да премахнат забраните за доставки на оръжия за Анкара. Ситуацията се усложни след като в началото на годината  датско-шведски радикален политик Расмум Палудана започна демонстративни акции с изгаряне на Корана.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ