Риши Сунак повежда в борбата за премиер на Острова

Риши Сунак повежда в борбата за премиер на Острова

Риши Сунак повежда в борбата за премиер на Острова

Бившият финансов министър на Великобритания Риши Сунак излезе начело в първия кръг от вътрешните избори за определяне на кандидат-премиер след оставката на Джонсън. В първи коментар след обявяването на резултати Сунак отхвърли публично споделяни опасения, че е твърде богат, за да ръководи страната в момент на икономически спад, като заяви, че притежава опита да се справя с тежки предизвикателства, предава Ройтерс.

Сунак каза, че той не оценява хората по банковите им сметки, а по техния характер. Той се надява и другите да направят същото.

"Аз ще намаля данъците в рамките на този парламент, но ще го направя отговорно. Защото аз не намалявам данъците, за да печеля избори - аз печеля избори, за да намалявам данъците", каза той по повод обещанията на някои от претендентите си за лидерското място в Консервативната партия и съответно за поста на министър-председател, че ще ограничат таксите, и определи като приоритет в своята икономическа политика справянето с инфлацията.

При проведения вчера първи тур на вътрешните избори в Консервативната партия Сунак получи 88 гласа. На второ място остана министърът по търговия Пени Мордонт с 67 гласа, а трета е външния министър Лиз Тръс, която получи подкрепата от 50-има депутати.

Друг бивш член на кабинета Кеми Бейдънок получи 40 гласа и се нареди четвърта. С 37 гласа председателят на Комисията по външни работи в парламента на Великобритания Том Тугендхат стана пети, а след него се позиционира главният прокурор за Англия и Уелс Сюела Брейвърман с 32 гласа.

Народният представител Джереми Хънт и наследникът на Сунак като финансов министър Надим Захауи отпаднаха от надпреварата, тъй като не получиха минималните 30 гласа за преминаване в следващия кръг на вота, като привлякоха съответно 18 и 25 гласа.

Останалите шестима претенденти ще се борят за гласовете на изпадналите от надпреварата Хънт и Захауи. Пред BBC Хънт каза, че ще подкрепи Сунак.

Днес предстои още един тур на вътрешните избори на Консервативната партия, в който ще отпадне кандидатът с най-ниска подкрепа. Очаква се до края на следващата седмица от групата на торите в парламента да излъчат двама кандидати, сред които членовете на партията в цялата страна ще трябва да изберат свой лидер и министър-председател, тъй като Консервативната партия има мнозинство в парламента на Острова. Финалният резултат ще бъде обявен на 5 септември.

По материала работи Петър Желев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ