Ел Локо: Кой е новият президент на Аржентина?

Ел Локо: Кой е новият президент на Аржентина?

Ел Локо: Кой е новият президент на Аржентина?

Приятели и врагове на следващия президент на Аржентина го сравняват с неговите колеги десни популисти Доналд Тръмп и Жаир Болсонаро. Други оприличават буйнокосия икономист със смесица от Борис Джонсън и куклата убиец Чъки, пише британският „Гардиън". 

Но когато консултантът по имиджа на Хавиер Милей говори за неговата неортодоксална прическа, тя се сеща за две фигури: Елвис Пресли и Върколакът от X-Men.

„Той прилича на Върколака. Държи се като Върколака. Той е като антигерой“, каза в интервю Лилия Лемоан, професионална косплейърка, която бе избрана за депутат в Конгреса на Аржентина, за своя съюзник.

Лемоан, чието сценично име е Лейди Лемън, каза, че е видяла поразителни прилики между новоизбрания президент на Аржентина и нестабилния герой на Marvel.

„Върколакът е много лоялен и смел... Той може наистина да се ядоса и да бъде агресивен с враговете си – но само когато е нападнат. Той никога няма да убие някого или да нападне някого без причина“, каза тя, настоявайки, че Майлей има и по-мека страна.

„Той е очарователен“, заяви Лемоан в предизборно интервю, наричайки крайнодесния либертарианец „най-търсеният човек в Аржентина в момента“.

Това не винаги е било така. Неофициална биография на Милей, който в неделя победи съперника си перонист на най-важните избори в Аржентина от десетилетия, го представя самотник, жертва на домашно насилие и тормоз в училище през 80-те години на миналия век, които е известен с прякора си Ел Локо (Безумецът). „Повече от идеите на Милей, това, което ме тревожи, е състоянието на неговия ум и емоционалната му стабилност“, казва авторът на книгата Хуан Луис Гонзалес.

Любител на музиката, Майлей е бил вокалист на кавър групата на Rolling Stones, наречена Everest. Според Лемона той също така харесва Боб Марли и Верди. „Той обича операта. Той пее опера. Не е много добър, но не му казвайте, че идва от мен“, сподели тя.

Милей беше по-успешен като медийна личност, намирайки слава като икономически експерт в аржентински телевизионни предавания, където той често говори както за бича на инфлацията, така и за радостта от тантрическия секс.

Неговите необичайни изказвания го превърнаха в популярно име и му помогнаха да започне кариера в политиката преди около пет години. През 2021 г. либертарианският икономист беше избран за депутат от град Буенос Айрес от редиците на крайнодясната партия „Свободата напредва“. В неделя той спечели президентските избори в страната на фона на цунамито от гняв на избирателите срещу корупцията и лошото управление, които тласнаха страната в най-тежката икономическа криза от две десетилетия.

„Гласуването представлява отчаян опит за нещо ново, каквото и да стане“, каза Бенджамин Гедан, аржентински специалист от Wilson Center. „Изборът до голяма степен беше между същите катастрофални икономически условия, които съществуват днес, или радикален залог върху потенциално светло бъдеще с много рискове от влошаване“, добави той.

Гедан вярва, че много гласоподаватели ще съжаляват за избора си, ако Милей изпълни дори малка част от обещанията. Неговите идеи включват легализиране на търговията с човешки органи, драстично намаляване на социалните разходи, омаловажаване на престъпленията на диктатурата в Аржентина от 1976-83 г. и прекъсване на връзките с двата най-важни търговски партньора на Аржентина - Бразилия и Китай. По време на предизборната си кампания Милей, размахвайки резачка, символизираща свирепи съкращения, които той смята, че ще помогнат за стабилизиране на икономиката и „унищожаване“ на необузданата инфлация, обеща да премахне централната банка на Аржентина и да въведе щатския долар като официална валута. В едно интервю, когато бе попитан дали подкрепя продажбата на деца, Милей отговори със „зависи“.

Биографията на Милей предполага, че някои от тези идеи може да са дошли от неговите пет кучета от порода Мастиф, които са кръстени на икономисти, включително Мъри Ротбард и Робърт Лукас. „Те са високи около два метра, тежат около 100 кг... Той ги нарича своите четириноги деца“, каза Лемоан, осмивайки твърденията, че бъдещият лидер на Аржентина приема политически съвети от тези животни.

Много експерти смятат, че Милей ще бъде принуден да смекчи позициите си, след като поеме властта следващия месец, и трудно ще може да приложи някои от по-противоречивите си предложения. Партията на Милей контролира само 38 от 257 места в долната камара на Конгреса Аржентина и 8 от 72 в Сената.

Но в неделя вечерта Майлей не показа никакви признаци за промяна във вижданията си за втората по големина икономика Южна Америка. „Промените, от които се нуждае тази страна, са драстични“, заяви той, обявявайки плановете да направи „Аржентина отново велика“, подобно на Тръмп.

Още преди победата на Милей да бъде официална, Лемоан каза, че е сигурна, че нейният приятел,  и неговите бакенбарди, ще надделеят.

„Просто съм щастлива, защото го знаех от самото начало. Хубаво е да знаеш, че си прав, дори когато никой не вярваше в това“, каза тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ