Италия се е запътила към предсрочни избори

Италия се е запътила към предсрочни избори

Италия се е запътила към предсрочни избори

Италия се е запътила към разпускането на двете парламентарни камари от президента Серджо Матарела и към предсрочни парламентарни избори, които вероятно ще са на 2 октомври. Това е сценарият, който се открои след вчерашния напрегнат и хаотичен ден в Сената, където премиерът Марио Драги се яви за да получи препотвърждаване на доверието в настоящото му правителство, белязано от разделения, посочва „РАИ нюз”, цитирана от БТА.

Вчера Драги получи в крайна сметка минидоверие. В 316-местния Сенат го подкрепиха едва 95 сенатори, а 38 гласуваха против. Сенаторите от трите водещи партии в досегашната му коалиция -  „Движение 5 звезди”, Демократическата партия и „Форца Италия” – отказаха да участват в гласуването. За да има все пак кворум в пленарната зала останаха сенаторите, бойкотиращи вота, от „Движение 5 звезди”. Зад Драги застанаха категорично демократите и центристите, както и отцепниците от „Движение 5 звезди”. Категорично против гласуваха сенаторите от популистката и патриотична формация „Италиански братя”. Днес се очаква същият хаос в долната парламентарна камара и Драги ще отиде при президента Матарела след това, за да подаде оставка, както го направи още миналата седмица. Матарела ще има вече възможност да приложи три сценария – насрочване на предсрочни избори до 70 дни, ново правителство с премиер Драги или ново правителство с нов премиер. От тези три възможности първата е най-реалистична предвид отношенията между партиите сега, които правят трудно съставянето на ново правителство в рамките на този мандат на парламента.

Правителството на Драги издържа 18 месеца или 522 дни, отбелязва АНСА и допълва, че избори може да има в периода 25 септември -22 октомври. Агенцията акцентира, че вчера десните партии в управляващата коалиция са изразили готовност да подкрепят ново правителство на Драги, но без антисистемните петзвездни. Но Драги, който искаше широка подкрепа, не искаше тази подкрепа да не включва движението на петзвездните. Лидерът на движението Джузепе Конте обаче повтори, че не е имало условия за продължаване на сътрудничеството в управляващата коалиция и де факто неговата партия е била изгонена от нея.

Скай Ти Джи 24 акцентира върху думите на Драги от вчера, че единственият път, който той иска, е досегашната коалиция да остане заедно и да възстанови досегашния пакт на доверие с кураж, алтруизъм и надеждност, но се оказа, че това не е възможно.

Ти Джи ком 24 откроява речта на Драги от вчера пред Сената, в която той направи обобщение на всичко постигнато от правителството му досега. „Готови ли сте  да възстановите този пакт на доверие?”, попита той сенаторите, визирайки препотвърждаване на досегашния управленчески пакт, но три водещи партии в коалицията му очевидно му отговориха отрицателно, бойкотирайки вота в Сената.

Ако трябва да се представи хроника на вчерашния ден, то тя може да бъде обобщена така - телефонни разговори, срещи на върха и лъжи. Така протекоха дебатите вчера в Сената, където се гласува доверие на Драги, пише „Република”. Изданието отбелязва, че италианският президент Серджо Матарела не е скрил горчивината си от случилото се там.

В. „Стампа” определя вчерашния ден в Сената като ден на лудост и допълва, че днес след повтаряне на процедурата в долната камара Драги ще подаде оставка. Първи проблеми в партиите, които отказаха да го подкрепят, бяха документирани още вчера. Мария Стела Джелмини, която бе дългогодишен съюзник на Силвио Берлускони, министър в последното му правителство и член на „Форца Италия”, а сега е министър в кабинета на Драги, обяви вчера, че се оттегля от партията, в която членува заради нейния бойкот на вота в Сената. Изданието цитира и бившия италиански премиер Марио Монти, който призовава Драги все пак да остане на власт до следващи редовни избори, защото тази криза нанася големи вреди на Италия.

„Кориере дела сера” откроява позицията на лидера на крайнодясната партия „Лига” Матео Салвини, който казва, че десницата се е обединила за доброто на италианците. Така той обяснява решението на десноцентристите да бойкотират вота в Сената вчера. А лидерът на левоцентристката Демократическа партия Джузепе Конте определя вчерашния ден като тъжен момент за Италия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ