Изненадваща победа на левицата във Франция. Партията на Марин Льо Пен остана трета

Изненадваща победа на левицата във Франция. Партията на Марин Льо Пен остана трета

Франция е изправена пред парламент без абсолютно мнозинство и перспективата за тежки преговори за съставяне на правителство, след като съюзът на левите партии спечели втория тур на парламентарните избори в страната и блокира идването на крайната десница на власт, предаде Ройтерс.

Левият „Нов народен фронт“ (ННФ) се очертава като доминираща сила в Националното събрание (долната камара на френския парламент) след изборите в неделя, но тъй като нито една група не е осигурила работещо мнозинство, вариантите включват ННФ да състави правителство на малцинството или изграждането на широка, тромава коалиция.

Резултатът нанесе язвителен удар на президента Еманюел Макрон и остави втората по големина икономика в еврозоната в безизходица, предвещавайки период на политическа нестабилност само седмици преди Париж да бъде домакин на Олимпийските игри.

Макрон завърши със силно фрагментиран парламент, което ще отслаби ролята на Франция в Европейския съюз и по-далеч и ще затрудни всеки да прокарва вътрешна програма.

Коалицията „Нов народен фронт“ спечели 182 места в парламента, центристкият алианс на Макрон – 168 места, а крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин Льо Пен и нейните съюзници останаха на трето място със 143 места, показват данни на вътрешното министерство, цитирани от вестник „Монд“.

Премиерът Габриел Атал каза, че ще подаде оставка, но не е ясно дали президентът ще я приеме незабавно, като се има предвид трудната задача, която предстои с формирането на правителство. Атал каза, че би бил готов да остане в ролята на временен премиер.

„Аз, разбира се, ще изпълнявам задълженията си толкова дълго, колкото е необходимо – не може да бъде другояче в навечерието на дата (Олимпиадата), която е толкова важна за нашата страна“, коментира Атал, след като стана ясно, че съюзът на Макрон е претърпял провал.

Партиите от ННФ, които включват крайнолявата партия „Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон, Социалистическата партия, Френската комунистическа партия и Зелените, се срещнаха вечерта за първи разговори как да продължат напред.

Жан-Люк Меланшон каза, че новият министър-председател трябва да дойде от ННФ. Блокът обаче няма лидер, а партиите в него са силно разединени относно избора на премиер.

Някои видни центристки фигури, включително Едуар Филип, бивш министър-председател при Макрон, казаха, че са готови да работят по пакт за осигуряване на стабилно правителство.

Еврото поевтиня в неделя, след като бяха обявени прогнозите за вота.

„Наистина ще има вакуум, когато става въпрос за законодателната способност на Франция“, каза Саймън Харви, ръководител на FX анализи в Monex Europe в Лондон.

За „Национален сбор“ на Льо Пен резултатът беше далеч от очакваната победа, която се прогнозираше на база прочуванията на общественото мнение.

Левият и центрииският алианс влязоха в сътрудничество след първия тур на вота миналата седмица, оттегляйки кандидатите си на места, където са на трето място, за да консолидират гласовете срещу „Национален сбор“.

В първи коментар след вота лидерът на „Национален сбор“ Жордан Бардела - протежето на Льо Пен, нарече сътрудничеството между другите политически формации против НС „позорен съюз", който според него ще парализира Франция.

Льо Пен, която вероятно ще бъде кандидат на партията за президентските избори през 2027 г., обаче заяви, че гласуването в неделя, в което НС постигна голям напредък в сравнение с предишни избори, е посяло семената за бъдещето.

„Нашата победа просто беше отложена“, каза тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ