Си Дзинпин възхвали търговския бум с Русия, обещава да „разшири“ сътрудничеството

Си Дзинпин възхвали търговския бум с Русия, обещава да „разшири“ сътрудничеството

Си Дзинпин възхвали търговския бум с Русия, обещава да „разшири“ сътрудничеството

Китайският президент Си Дзинпин обеща да „разшири“ връзките с Москва по време на среща с руския премиер Михаил Мишустин, докато двете страни продължават да задълбочават отношенията си, предаде Блумбърг.

Китайският лидер каза, че „здравата устойчивост“ на тяхното сътрудничество е демонстрирана от двустранната търговия, която достигна годишната си цел от 200 милиарда долара миналия месец, според държавната Китайска централна телевизия.

„Поддържането и развитието на добрите отношения между Китай и Русия е стратегически избор, направен от двете страни въз основа на основните интереси на двата народа“, каза Си по време на срещата в сряда в Пекин.

Добрите отношения между Москва и Пекин след нахлуването на Русия в Украйна е спорна тема във връзките на Китай със САЩ и европейските страни. Западните правителства оказват натиск на Си да не подкрепя военните усилия на Москва.

Тази кампания не направи много за възпиране на дипломатическия обмен. Мишустин тази седмица прави второто си посещение в Китай за 2023 г., докато Си се срещна с Птуин както в Москва, така и в Пекин.

Търговията между двете нации скочи, след като Западът наложи санкции на Русия заради войната. Китайските износители на автомобили например се възползват от напускането на пазара на чужди фирми, за да продават превозни средства, докато Китай купува повече енергия и стоки от северния си съсед.

Двете страни почти напълно са спрели да използват долара за плащане на подобни транзакции, каза Мишустин във вторник в Пекин. Повече от 90% от търговията се извършва в юани или рубли, според агенция ТАСС.

Юанът се налага като предпочитана валута за сетълмент на търговията със стоки сред партньорите на Китай. Делът на търговския сетълмент, базиран на юани, скочи от 15% в края на 2021 г. на 27% към септември 2023 г., според оценки на Bloomberg Economics, като Русия вероятно е най-големият участник.

Си също каза на Мишустин, че китайската икономика е устойчива, има силен потенциал и дългосрочните ѝ положителни фундаменти остават непроменени. Мишустин каза, че Русия е доволна от растежа на връзките и желае да разшири сътрудничеството, предаде CCTV.

Двете нации се съгласиха да разширят селскостопанското сътрудничество и съвместно да защитават енергийната сигурност, когато Мишустин се срещна с китайския премиер Ли Цян във вторник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ