След Пекин, Орбан лети за Вашингтон

 След Пекин, Орбан лети за Вашингтон

Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че след днешната визита в Пекин, ще лети до столицата на САЩ. "Следващата спирка е Вашингтон", написа  Орбан в Instagram. Подробностите за посещението му все още не са известни.

По-рано днес Орбан проведе среща с китайския лидер Си Дзинпин в Пекин. Унгарският премиер похвали „конструктивните и важни инициативи“ на Китай за постигане на мир и описа Пекин като стабилизираща сила на фона на глобалната турбуленция. Освен от Русия и Украйна, краят на войната „зависи от решението на три световни сили, Съединените щати, Европейския съюз и Китай“, написа Орбан в публикация във Facebook, показваща как се ръкува със Си.

„Мисия за мир 3.0.“, написа Орбан в профила си в социалната мрежа X, след като кацна в Пекин. Унгарският премиер е в активни дипломатически совалки от миналата седмица, които започнаха с визита в Киев и среща с Володимир Зеленски. Два дни по-късно Орбан се видя в Москва с руския президент Владимир Путин на фона на остри критики и дистанциране от европейския политически елит, че посещението му не е съгласувано и няма мандат за преговори. Орбан обяви визитите си за миротворчески и декларира, че ще работи активно за разрешаването на военния конфликт с мотива, че на Европа е нужен мир. На връщане от Москва, Орбан сподели в интервю за германско издание, че се готви за още изненадващи визити тази седмица, които ще изненадат всички.

Орбан планира още няколко изненадващи визити

Путин и Зеленски не са съгласни на този етап да има спиране на огъня, сподели междувременно Орбан в интервю за германското издание " Bild, публикувано и в YouTube. Той е задал един и същи въпрос на двамата лидери по време на визитата си в Киев на 2 юли и в Москва на 5 юли.

"Зададох въпроса: има ли възможност да се договорим за ограничено във времето прекратяване на огъня, което би ускорило мирните преговори? И още тогава да се тръгне от прекратяване на огъня. Защото сега всички мислят обратното. Първо да се сключи мирно споразумение и след това да се сложат оръжията. И украинската, и рускатастрана отговориха едно и също: примирието е в интерес на врага, защото през това време той ще може да се реорганизира и да се подготви за продължаване на войната", казва унгарският премиер. И Путин, и Зеленски имат своята увереност в това как ще се развие конфликтът и как ще завърши, допълва той. 

Орбан също така смята, че ситуацията в зоната на военните действия ще се влоши през следващите месеци. "Енергията на конфронтацията и броят на жертвите ще станат още по-големи... Това, което ни очаква, е много по-лошо, отколкото си мислим", добави политикът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ