Близо 280 сигнала за нарушения в изборния ден

Близо 280 сигнала за нарушения в изборния ден

Близо 280 сигнала за нарушения в изборния ден

279 сигнала за нарушения в изборния процес са подадени към 16.45 ч., съобщи пред журналисти Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия .

"От тях, 142 са за нарушения в избирателните секции, 82 са за нарушения на избирателни права, 43 са за извършване на предизборна агитация и 12 за купуване на гласове, уточни тя.

Преобладават сигналите, свързани с изборните бюлетини: "При откъсване на бюлетините от кочана се откъсва и отрязъка, който трябва да остане на него. Друго често нарушение е при пускането на бюлетините в кутията. За да откъснат долния отрязък се разтваря бюлетината и избирателите сигнализират, че така им се вижда вота. Там където бюлетините са къси, не могат да ги сгънат достатъчно добре, за да се скрие вотът", обясни Камелия Нейкова.

Колкото до жалбите за нарушаване на избирателни права, повечето от тях са неоснователни, заяви Нейкова. "Ако гражданин го няма в избирателния списък, той смята, че има някакво нарушение, но най-вероятно няма такова. За да липсва избирател в списъка си има съответното основание", обясни говорителят на ЦИК.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ