Борисов поиска оставката на образователния министър

Борисов поиска оставката на образователния министър

Борисов поиска оставката на образователния министър

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип по време на разговор с ръководството на Реформаторския блок, предаде Дарик. Борисов е говорил с партиите от Реформаторския блок поотделно и очаква до края на деня оставката на Танев. 

"Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата", каза Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

"За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане. Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа", допълва премиерът. 

Мотивите бяха споделени и в официалния профил на Бойко Борисов във Facebook. 

"Това е решение на премиера – той ме слага, той ме маха. За мен е важно коалицията да бъде стабилна”, коментира министър Танев, цитиран от bTV

Работата на министъра на образованието беше критикувана през последните дни заради новите учебни програми. Искането за оставката му се случва на фона на дискусиите по промените в учебните програми, част от които предизвикаха бурни реакции.

Оставката на министър Танев се очаква да бъде факт, тъй като в свои изявления той е казвал, че единственият човек, пред когото трябва да се отчита, е Бойко Борисов и ще подаде оставката си само, ако министър-председателят му я поиска, отбелязва Дарик.

Малко по-рано днес Танев обяви в кулоарите на парламента, че ще има уволнени служители заради скандала с промените в учебните програми, без да подозира, че уволненият по-късно ще бъде той. Танев се срещна с парламентарната група на Патриотичния фронт заради спора с учебните програми. Депутатите от парламентарната група поискаха оставките на половината политически кабинет на министъра.

Преди обед в парламента просветният министър обяви, че в понеделник ще се събере политическия кабинет на министъра и ще се вземе решението кой да бъде наказан. "Казах моето мнение, че става дума за робство. Робството не е само индивидуално, то може да бъде политическо, може да бъде духовно. Това е фактът. Не съм Киряк Стефчов, имам род - шест поколения в един и същи гроб и всички са били патриоти", каза Танев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ