Депутатите приели 56 закона от началото на годината

Депутатите приели 56 закона от началото на годината

Депутатите приели 56 закона от началото на годината

56 закона, 60 решения и една декларация приело 43-о Народно събрание по време на петата си сесия, сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекция „Законодателна дейност” на парламента за периода от 11 януари 2016 г. до 27 април 2016 г.

Законодателният ни орган е имал 47 пленарни заседания за този период, като три от тях са били извънредни.

Внесени са 106 законопроекта, като 70 от тях са на народни представители. Постъпили са 57 проекта за решения, от които 45 са от депутати, както и три проекта за обръщения и декларации. Народните представители приеха на 19 февруари 2016 г. Декларация във връзка със задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница, предизвикана от блокадите на гръцки фермери.

Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на парламента е 55 часа и 30 минути. 47 часа и 30 минути са били посветени на редовния парламентарен контрол и 8 часа – на блиц контрол.

Петъчният парламентарен контрол е проведен в 13 пленарни заседания, а блиц контролът – в 4.

В Народното събрание са постъпили 793 въпроса и 49 питания. Членовете на кабинета са отговорили на 548 въпроса и 31 питания.

Министърът на финансите Владислав Горанов е отговорил на най-много въпроси и питания – 88. След него са заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова – 78, вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева – 65; министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова – 53; министърът на земеделието и храните Десислава Танева – 38; вицепремиерът по демографската и социална политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин – 34;  министърът на околната среда и водите Ивелина Василева – 33.

Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Петър Славов – 86; Валентин Павлов – 67;  Мартин Димитров – 60; Светослав Белемезов – 44; Иван Валентинов Иванов – 34; Настимир Ананиев – 32; Вили Лилков – 29; Георги Гьоков – 25; Слави Бинев – 25; Светла Бъчварова – 20.

Най-много въпроси и питания са били внесени от народни представители от ПГ „Реформаторски блок”  - 286 въпроса и 7 питания. От ПГ „БСП лява България” са отправени 226 въпроса и 11 питания; от ПГ АБВ – 75 въпроса и 7 питания; от ПГ „Патриотичен фронт” – 67 въпроса и 11 питания; от ПГ на ПП ГЕРБ – 40 въпроса и 6 питания; от ПГ на Българския демократичен център – 36 въпроса и 4 питания; от ПГ на партия АТАКА – 37 въпроса и едно питане, от ПГ на ДПС – 12 въпроса и едно питане. Депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, са задали 32 въпроса и едно питане.

По време на блиц контрола са зададени общо 50 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиерите. Народните представители са поставяли въпроси, свързани с мерките за справяне с бежанския проблем, съдебната реформа, газовата независимост на България, инвестиционната програма в Северозападна България, гарантиране сигурността на българските граждани, политиката за развитие на висшето образование, финансовата политика на правителството и др.

По време на петата сесия беше отхвърлен вот на недоверие на Министерски съвет с министър-председател Бойко Борисов заради политиката му в здравеопазването. Разискванията бяха проведени  на заседанието на 17 февруари 2016 г., а гласуването беше на 19 февруари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ