Избраха Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК

Избраха Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК

Избраха Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК

Маргарита Златарева беше избрана за зам.-председател на Централната избирателна комисия, „За” кандитата на ГЕРБ гласуваха единодушно 104 народни представители от ГЕРБ и ДПС, както и един независим депутат. БСП и „Атака“ не участваха в гласуването.

До днешното гласуване се стигна след спор, продължил повече от седмица. От ГЕРБ настояваха да имат зам.-председател в ЦИК, а от БСП обвиняваха президента, че е нарушил конституцията, разпределяйки несправедливо квотите.

БСП поискаха следното разпределение: ГЕРБ - 5 членове, Коалиция за България - 5 членове, ДПС - 2 членове, „Атака“ - 1 член, НДСВ - 1 член, „Синя коалиция“ - 1 член. Росен Плевнелиев обаче издаде указ, в който заложи  съотношението, поискано от ГЕРБ - "6, 5, 1, 1".

За да накажат постъпката на президента, депутатите оставиха ГЕРБ без свой представител в ръководството на ЦИК.

Вчера обаче нещата поеха в друга посока. Изненадващо Лютви Местан заяви, че ДПС ще инициира и подкрепи назначаване на зам.-председател от ГЕРБ, което днес стана факт.

„С гласовете си над 400 000 избиратели са отредили на ДПС статута на трета политическа сила. За този факт президентът остана глух, сляп и вместо да го отчете, ни изравни с „Атака”. Вчера се отзовахме на поканата на президента за консултации. След като той категорично отказа да коригира указа си, предложихме единствения възможен изход – промяна на броя на членовете на ЦИК със спешно изменение на Изборния кодекс.

Увеличението на състава на ЦИК от 19 на 20 би довело до следното разпределение на 18-те членове без двамата на партии и коалиции, представени в ЕП – по парламентарни групи това разпределение би било – ГЕРБ – 7 , БСП - 6, ДПС - 3, „Атака” – 2. Това е абсолютно точното и по тази причина и неоспоримо справедливо”, посочи Лютви Местан. След това обаче от ДПС заявиха, че няма да внасят предложение за промени в Изборния кодекс и се отказват от трета квота в ЦИК, като за сметка на това ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ. 

Маргарита Златарева е родена в гр.Карлово. Завършва Юридически факултет на Софийския университет “Св.Климент Охридски”. Специализира гражданскоправни науки в СУ „Кл.Охридски“/1990/, банково право в Joint Wienna Institut, Австрия /1994/, конституционно правосъдие като стипендиант на фондация “Конрад Аденауер” в гр. Карлсруе, Германия /1998/. Работи като: младши съдия, районен съдия и член-съдия на Окръжен съд в град Пловдив и съдия във Върховния касационен съд /1992-1997/. Назначена е съдия в Конституционния съд на Република България от Президента на Република България /1997-2006/. Едновременно с това е хоноруван асистент по гражданско и облигационно право в Юридическия факултет на СУ ”Св.Кл.Охридски” /1992-1994/  и в Нов Български университет /1994-1997/. Доктор по право с дисертационен труд “Юридически лица с нестопанска цел” и доцент по граждански процес с хабилитационен труд  „Процесът за отмяна на решенията на общото събрание на корпоративни общности”. Автор е още на учебник „Международен граждански процес”, в авторски колектив на „Коментар на Граждански процесуален кодекс“, на сборници и на десетки научни статии в областта на дружественото, нестопанското право и гражданския процес. Работи като преподавател по гражданско процесуално право  в Нов Български университет.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ