Обмислят въвеждането на задължително гласуване

Обмислят въвеждането на задължително гласуване

Обмислят въвеждането на задължително гласуване

През следващите редовни парламентарни избори може да бъде въведено задължително гласуване. Това е едно от изискванията на Патриотичния фронт, за да покдпрепя властта, пише „Труд“.

Според ГЕРБ и Реформаторския блок първо трябва да се проведе референдум. Първите са склонни вотът да стане задължителен, докато в РБ няма обща позоция. „За” нововъведението са от СДС, а останалите са за референдум. АБВ били склонни да подкрепят задължителен вот. В БСП през лятото дадоха заявки, че са готови на дискусия по въпроса, но няма ясна позиция. ДПС са твърдо против.

Задължителното гласуване трябва да се въведе преди местните избори през 2015 г., заяви пред изданието съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той настоява като първи етап да бъде въведена доброволна активна регистрация на гласоподавателите и задължението да пуснат бюлетина да важи за регистриралите се. „Останалите няма да гласуват, това е положението”, отсече Симеонов. Задължителното пускане на бюлетина за всички избиратели да се въведе на втори етап, предлага той.

Въвеждане на активната регистрация все още не е обсъждана в ГЕРБ, каза зам.-шефът на ПГ Красимир Велчев. „Ние сме за референдум, ако няма политическа воля в парламента”, добави той. Велчев припомни, че ГЕРБ събра 500 000 подписа за провеждане на национално допитване за изборното законодателство.

Предишният парламент обаче отхвърли провеждането му. Според Велчев е важно да бъде въведено задължителното гласуване, поне за определен период от време. „Може и след години да се отмени, но на този етап е необходимо”, коментира още Велчев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ