Франция ще подкрепи Хелън Кларк за шеф на ООН

Франция ще подкрепи Хелън Кларк за шеф на ООН

Франция ще подкрепи Хелън Кларк за шеф на ООН

Франция ще подкрепи кандидатурата на бившия премиер на Нова Зеландия и ръководител на програмата за развитие на ООН Хелън Кларк за генерален секретар на ООН, заяви в Окланд френският премиер Манюел Валс, цитиран от Франс прес.

„Според нас бъдещият генерален секретар на ООН трябва да изпълни няколко критерия, в частност той трябва да е представител с политическа власт, да има управленски компетенции и добре да разбира световната сфера. Всеки кандидат за поста в ООН трябва да покрива тези изисквания. Госпожа Кларк, според мнението ни, съответства на всички тези критерии и е най-добрият кандидат за тази организация”, каза Валс на пресконференция.

По-рано стана ясно, че кандидатурата на Кларк ще полчи подкрепата на САЩ, Великобритания, Австралия и няколко европейски страни.

Русия ще подкрепи българския кандидат и директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Общо 8 кандидати – четирима мъже и четири жени, се борят за важния пост в ООН. Шестима от тях са от държави от Източна Европа: Македония, Хърватия, Черна гора, Словения, България и Молдова. Другите двама са от Португалия и Нова Зеландия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ