Правителственият авиоотряд поема оказването на спешна помощ по въздуха

Правителственият авиоотряд поема оказването на спешна помощ по въздуха

Правителственият авиоотряд поема оказването на спешна помощ по въздуха

Правителственият Авиоотряд 28 ще поеме оказването на спешна медицинска помощ по въздуха, съобщи служебният министър на транспорта Христо Алексиев, цитиран от БНР. Той обаче уточни, че само спешната медицинска помощ ще бъде поета от държавата.

"Задължени сме да намерим по-ефективния модел за това как да работи спешната медицинска помощ по въздух. Ще бъде направено разграничаване между спешната медицинска помощ по въздух и между дейностите по търсене и спасяване на хора. Спешната медицинска помощ се финансира от държавата, а дейността по търсене и спасяване е нормално да бъде платена. Имайте предвид, че един такъв полет може да бъде 10 000 лева. Ние не може за всеки, който е решил да отиде в планината, с пари на данъкоплатците да пращаме хеликоптер да го търсим и спасяваме", обясни министърът. 

По думите му, в момента върви процедурата за подаване на оферти за медицински хеликоптер като крайният срок за това е 16 януари. "Надявам се да има такива подадени оферти и България да може да осигури в близките месеци медицински хеликоптер, за да започне тази дейност. Процедурата за лизинг е в размер на около 1 милион евро", посочи транспортният министър.

Държавата предвижда първият хеликоптер да бъде осигурен с т. нар. лизинг. За останалите въздушни линейки служебното правителство работи по изготвянето на нова обществена поръчка. Тя се очаква да бъде обявена през февруари, а до края на септември България трябва да разполага със хеликоптери за медицински нужди, пише БТА. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ