Атанас Пеканов: Подготвяме закон за приемането на еврото

Атанас Пеканов: Подготвяме закон за приемането на еврото

Атанас Пеканов: Подготвяме закон за приемането на еврото

Служебният кабинет подготвя закон за приемане на еврото, обяви след заседанието на Министерския съвет служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Целта е предложението да бъде разгледано от редовен парламент, допълни той и изрази надежда, че това ще стане до началото на 2023 г. 

"В идните седмици, ние заедно с министъра на финансите и гуверньора на БНБ ще работим в рамките на Координационния съвет така, че вече приетите цели и етапи да се случат", каза вицепремиерът по управление на европейските средства. 

Приехме нормативни промени по отношение на Координационния съвет за подготовка на България за членство в Еврозоната. Целта е процесите, които са стартирали, да продължат да се случват без забавяния и без спирания и на 1 януари 2024 да влезем в Еврозоната, уточни Пеканов. 

За страната ни остава приоритет членството ни в Еврозоната, в Шенген, в ОИСР, подчерта той. Пеканов става и член на Съвета за подготовка на България за членство в Еврозоната. Към него има 7 работни групи, които  ще се занимават с въпросите за гладко преминаване от лев към евро, а една от най-важните сред тях е тази за "Защита на потребителите". "Тя трябва да осигури, че са подготвени всички процеси по бъдещото двойно обозначаване на цените, контролът по замяната на цените от лева в евро", каза Пеканов.

"Очаква се комуникационната стратегия за еврото да бъде завършена в близките седмици, като кампанията трябва да достигне до всички групи в обществото", съобщи още вицепремиерът по управление на европейските средства.

Както стана по-рано днес, България днес подаде първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. "По него страната ни очаква тази есен над 1,3 милиарда евро за проекти и реформи, които да се влеят в икономиката ни и да я направят по-устойчива и по-силна. Това е ключова стъпка пред нас”, обобщи Пеканов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ