Северна Македония обеща пред Жозеп Борел да включи в Конституцията си граждани от други националности

Северна Македония обеща пред Жозеп Борел да включи в Конституцията си граждани от други националности

Северна Македония обеща пред Жозеп Борел да включи в Конституцията си граждани от други националности

Северна Македония пое ангажимент да промени Конституцията си като включи в нея гражданите, живеещи в границите на страната и са част от други националности като българите. Това заяви върховният представител за външната политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС Жозеп Борел в Скопие на съвместна пресконференция с премиера Димитър Ковачевски и комисаря по разширяването Оливер Вархеи. В Скопие се състоя първият Съвет за стабилизиране и асоцииране между ЕС-РСМ, предава БНТ.  

"Ако видим Конституцията на най-младата държава в ЕС - Хърватия, там имат 22 местни общности. А вашата държава вече дава отличен пример за мултиетническо общество. Промяната в Конституцията ви само ще подсили основните права на гражданите и не се съмнявам, че с това ще се утвърди македонската идентичност. В същото време, ще напредне и процесът към ЕС. Вие не застрашавате своята идентичност, тя ще бъде напълно запазена по пътя към ЕС. Пътят към ЕС продължава през изпълнение на ангажиментите, които Северна Македония вече пое", заяви Борел.

"След многобройни предизвикателства по пътя към членство в Европейския съюз през миналата година, с политическата смелост Република Северна Македония най-накрая направи историческа стъпка и започна преговорите за присъединяване, които бележат началото на нова качествена фаза в отношенията с ЕС", отбеляза при откриването на заседанието премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, цитиран от БТА.

Той добави, че правителството ще положи всички усилия, за да завърши навреме началната фаза на процеса за присъединяване, за да даде възможност за динамика на преговорите.

"С пълен ангажимент към програмата за реформи и динамизиране на преговорния процес, правителството си постави амбициозна цел – Северна Македония да бъде напълно готова да поеме задълженията за членство в Европейския съюз до края на 2030 г., така че да може да стане членка на ЕС до началото на следващия бюджетен период на Европейския съюз", посочи Ковачевски. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ