Денков: Ако не се върнем в правилната посока, от правителството няма смисъл

Денков: Ако не се върнем в правилната посока, от правителството няма смисъл

Денков: Ако не се върнем в правилната посока, от правителството няма смисъл

С избора на този подуправител на НЗОК бяха нарушени два принципа. Първият е, че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблем. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата затова, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата. Това заяви пред журналисти в парламента министър-председателят Николай Денков.

"Назначаването на този човек на позиция, която е свързана с разпределението на над 8 млрд. лева годишно е проблем. И ГЕРБ, и ДПС това нещо го знаят. Миналата седмица съм наредил да бъде изпратен до Росен Желязков точно този доклад, за да бъдат информирани и да знаят за кого става дума", посочи Денков. 

"Второ, договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи. Ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават да бъдат приемливи и от двете страни в смисъл, че няма проблеми с тях. Вчера абсолютно силово със съдействието на "Възраждане", ГЕРБ и ДПС избраха този човек", добави премиерът.

Денков каза още, че е бил демонстриран начин за вземане на решение, който може да е изключително опасен, дори фатален за развитието на България. Ако той бъде приложен в следващите дни и седмици, когато се очаква гласуване по конституционните промени, когато се очаква избор на състав на антикорупционната комисия, както и на регулаторите.

"Този начин на вземане на решение е абсолютно неприемлив по отношение на това, което предстои на България през следващите седмици. От две седмици вече ГЕРБ бави приемането на правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, която е ключова в борбата с корупцията", добави той. 

Защо е важно това – не само заради конкретните възможности за злоупотреби в НЗОК, които трябва да предотвратим, а и заради това, че беше демонстриран един начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, дори фатален за развитието на България, ако бъде приложен в следващите дни и седмици при гласуването на Конституцията и избора на състав на Антикорупционната комисия и на регулаторите”, е мнението му.

Денков обяви, че от две седмици от ГЕРБ бавели приемането на правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия. "Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите и изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът", каза още премиерът.

По повод думите на лидера на ГЕРБ, че ще крепят правителството, докато им издържат нервите, Денков заяви:. "Вчера много ясно се видя, че има опасност да тръгнем в грешната посока. Разговаряхме с ръководителите на ПГ на ПП-ДБ, че ние трябва да се върнем обратно в правилната посока. Ако това не стане, това правителство няма смисъл", категоричен е Денков.

По думите му единственият смисъл правителството да работи е, ако България се движи в правилната посока, особено сега, когато сме "на една ръка разстояние" от Шенген. "Какво означава да напълним Антикорупционната комисия с хора като този, когото гласувахме вчера. Това означава да превъртим играта отново и да се окаже, че хора със съмнителна репутация се опитват да управляват България – ние в това няма да участваме", предупреди той.

Денков припомни, че с ГЕРБ имат изготвена управленска и законодателна програма. Липсвал обаче механизъм за вземане на решения. "Очакваме от ГЕРБ, най-сетне, след като сме им изпратили документа през юни или юли, да се появят на масата за преговори и да подпишем документ как се взимат решенията", добави министър-председателят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ