Financial Times: 48% от избирателите в САЩ смятат, че Вашингтон харчи твърде много за Украйна

Financial Times: 48% от избирателите в САЩ смятат, че Вашингтон харчи твърде много за Украйна

Financial Times: 48% от избирателите в САЩ смятат, че Вашингтон харчи твърде много за Украйна

Около половината от регистрираните гласоподаватели в Съединените щати са на мнение, че Вашингтон отпуска твърде много помощи на Киев, сочат резултатите от проучване на в. Financial Times.

Според данните от ппоучването 48% от анкетираните смятат, че САЩ харчат "твърде много" за военна и финансова подкрепа за Украйна. В същото време 27% от анкетираните оценяват размера на помощта като "правилен", а 11% - като "недостатъчен". Останалите 14% се затрудняват да отговорят.

В същото време сред привържениците на републиканците делът на тези, които смятат, че помощта е твърде голяма, е много по-висок, отколкото сред подкрепящите Демократическата партия на САЩ. Според 65% от привържениците на Републиканската партия САЩ харчат "твърде много". Сред демократите 32% са на това мнение.

Гласоподавателите бяха помолени да изразят мнението си и по въпроса за помощта на САЩ за Израел. Така 40% от анкетираните заявиха, че Вашингтон отпуска "много" помощи, 30% смятат, че това е "правилната" сума, докато 13% заявиха, че тя не е достатъчна, а останалите 17% не дадоха своята оценка.

Проучването е проведено на 5 и 6 декември. В него взеха участие около хиляда регистрирани американски гласоподаватели.

През октомври президентът на САЩ Джо Байдън изпрати искане до Конгреса за финансова помощ от 61,4 млрд. долара за Украйна за една година и 14,3 млрд. долара за укрепване на отбраната на Израел. Освен това Байдън поиска 13,6 млрд. долара за охрана на американско-мексиканската граница и 7,4 млрд. долара за други приоритети в областта на националната сигурност. Като цяло президентът на САЩ поиска одобрението на Конгреса за 106,7 млрд. долара допълнително финансиране.

Републиканците настояват за засилване на контрола върху миграцията по южната граница на САЩ и настояват за промени в миграционното законодателство, по-специално се стремят да повишат изискванията към търсещите убежище в САЩ, като обвързват изпълнението на тези изисквания с помощта за Киев. През есента Конгресът на два пъти прие законопроекти за разходите, които не включваха помощ за Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ