Гешев: Съдебната реформа цели да се сложи послушен главен прокурор

Гешев: Съдебната реформа цели да се сложи послушен главен прокурор

Гешев: Съдебната реформа цели да се сложи послушен главен прокурор

Съдебната реформа цели да се овладее Прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор. Това нас няма да ни спре въпреки разпадът на държавността, ние сме готови да работим с всяка институция, в интерес на българските граждани и България. Всичко това, което казах, ще тежи на съвестта на тези политици, които го правят, ако имат съвест. Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев на влизане във ВСС, но не пожела да каже кой точно политик иска овладяване на прокуратурата. 

Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва днес да разгледа по същество предложенията за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направени от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов. На влизане главният прокурор каза, че не може да прецени дали днес ще разгледат искането по същество. 

Процедурата по предложението на министър Йорданова беше открита на 4 април, а тази по искането на проф. Стоилов - на 4 май. Съдебният съвет обсъди допустимостта на основанията в предложенията и прие, че двете трябва да се разгледат по същество, съвместно. Основанията, на база които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт. 

Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев трябва да бъде взето с минимум 17 гласа „за“ от Пленума на Висшия съдебен съвет. 

"Съдебна реформа е да се закрие съда и прокуратурата антимафия в интерес на олигархията и мафията. Съдебна реформа е и по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, лица, обвинени за тероризъм, шпионаж и най-тежките престъпления в страната. Две години докладите на прокуратурата, на Върховния касационен съд, Върховния административен съд за резултатите да отлежават в НС", каза Гешев.

Междувременно от Прокуратурата съобщиха, че Гешев е поискал Висшият съдебен съвет да публикува на интернет страницата си внесено от него на 12 май становище относно предложение на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване от длъжност, както и постановление на Специализираната прокуратура (от 21 януари) за отказ да се образува досъдебно производство. 

В становището са изложени конкретни доводи и възражения по всеки пункт от предложението на Янаки Стоилов и уточнението към него, внесено на 19 април от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

"Главният прокурор посочва, че в голямата си част предложението на Янаки Стоилов почива на информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, както и на избирателно подбрани медийни публикации. Изложенията на Бойко Рашков и Надежда Йорданова съдържат твърдения и интерпретации с политически характер. В разрез с принципа за разделение на властите се коментират и конкретни неприключени наказателни производства", отбелязват от Прокуратурата.

Във връзка с твърденията за нерегламентирано разгласяване на данни от досъдебни производства, включително и на доказателства, събрани чрез специални разузнавателни средства, се посочва, че е извършена лична проверка от прокурор и е постановен отказ да се образува досъдебно производство поради липса на извършено престъпление от общ характер. Бойко Рашков не е обжалвал това постановление.

Основно право на българските граждани е да получават информация. По дела от обществен интерес прокуратурата предоставя информация при стриктно спазване на българското законодателство (чл. 198 от НПК) и на международните актове, по които България е страна, посочват от там. Съобразява се необходимостта от прозрачност и отчетност на съдебната власт, препоръчани в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

Официалната информация, разпространявана от ПРБ, се основава на събраните до момента на публикуването й доказателства, като в нито един момент не се поставя под съмнение презумпцията за невиновност на конкретни лица.

Искането на главния прокурор ВСС да публикува постановление на Специализираната прокуратура е свързано с предложение до ВСС на правосъдния министър Надежда Йорданова от 2 март и произнасяне на Върховния административен съд от миналата седмица. Визираният в предложението случай не се отнася до мандата на главния прокурор Иван Гешев, нито до негови лични действия или бездействия, отбелязват от Прокуратурата. Специализираната прокуратура е извършила проверка по реда на Закона за съдебната власт и е постановен отказ за образуване на досъдебно производство. Не са налице данни за престъпление по служба или срещу правосъдието, извършени от главния прокурор. Няма данни за превишаване на власт или за нарушения на етичния кодекс, посочват още от Прокуратурата.

В становището на главния прокурор до ВСС се посочва, че при противодействието на престъпността дейността на всяка от трите власти е немислима без усилията на останалите. За гражданите са важни резултатите в борбата срещу престъпността, а не личното отношение на министъра на вътрешните работи към главния прокурор, се казва още в съобщението.

"Свидетели сме на цялостна кампания, водена от страна на представители на законодателната и изпълнителната власт срещу Прокуратурата на Република България (ПРБ). Под предлог за законодателни промени и реформи в съдебната власт всъщност се цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването й на изпълнителната и законодателната власт, което противоречи на основни европейски ценности и фундаментални конституционни принципи", посочва Иван Гешев.

Към становището е приложен кратък анализ на правомощията на главния прокурор съгласно Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, тъй като в някои случаи прави впечатление непознаването на основни положения, свързани с правния статус и правомощията му, и се правят погрешни трактовки и внушения за командироването на прокурори и работата по делата, съобщават от Прокуратурата. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ