Христо Иванов пред президента: Носителят на третия мандат ще трябва да бъде посредник

Христо Иванов пред президента: Носителят на третия мандат ще трябва да бъде посредник

Христо Иванов пред президента: Носителят на третия мандат ще трябва да бъде посредник

Ново правителство в рамките на този парламент е позицията, която ДБ представи на консултациите при президента Румен Радев. С диалог трябва да бъде излъчено управление в този парламент, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по време на консултациите с президента Румен Радев на „Дондуков“ 2.

„Намираме се пред наистина сложно предизвикателство. Една поредица от политически кризи и парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства, се препокрива с други възможни кризи и кризи в зародиш, като например задаващата се рецесия и финансовите измерения на инфлацията“, каза Иванов

„Ако ние не започнем веднага решаването на кризите в рамките на едно правителство, което е излъчено и има парламент зад гърба си, ние не просто рискуваме те да възникнат, а да се окажем фатално неподготвени за тях. Ние се боим, че няма никакви изгледи, че още един цикъл от избори ще даде различен парламент. Тръгвайки към нови избори вървим с много висока степен на вероятност към влошаване на политическата среда, защото кампанията ще бъде поляризираща и ще направи намирането на консенсус в следващия парламент още по-трудно“, добави той.

Иванов каза, че популизма взима в такава степен връх, че практически парламентарната демокрация цикли и трябва да бъде спасена.

„Третият мандат, парадоксално, е много добра възможност да се преодолее тази тенденция, вместо да се засили с още една изборна кампания“, каза съпредседателя на „Демократична България“.

Той заяви, че от ДБ са готови да участват в усилията за формиране на правителство с третия мандат, както ако президента прецени да възложи тази отговорност на тях, така и като участник в процеса, който не е получил мандата.

„Задачата на политическата формация, която ще получи третия мандат, ще бъде да намира допирни точки и да бъде посредник, а не да налага някаква своя гледна точка и визия. Много важно е да подчертая, че от наша гледна точка това е само начало на разговор. Ако на нас се падне отговорността да реализираме третия мандат, ключови ще бъдат диалога и слушането на това какво казват всички останали“, каза Иванов.

Той заяви, че от ДБ ще сведат минимум условията, които поставят.

„Осем месеца след поредните избори ние сме на път да покажем на българските граждани, че в крайна сметка не можем да намерим решение как да осигурим управление пред лицето на най-тежката икономическа, геополитическа и енергийна ситуация, пред която се е изправяла нашата генерация. Това заплашва да се превърне в тежко самопризнание за неспособност да носим отговорност. От тази гледна точка смятам, че трябва да подходим много сериозно към диалога, който ни очаква“, заяви Иванов, като добави, че ако ДБ получи мандата се предвижда да бъде воден диалог в рамките на досегашната коалиция от четири политически сили.

Съпредседателят на ДБ каза, че предлагат да се помисли дали политическите лидери не могат да направят крачка назад като знак за готовност за водене на диалог. „Ако обаче надделее гледната точка, че е добре да има политически лидери и да се носи политически отговорност, това не е някакво условие, на което ние държим“, обясни Иванов.

Той добави, че има една  поредица от национални приоритети, по които трябва да се разговаря с целия парламент, при условие, че има ясна управленска конфигурация като гаранция, че носителите на досегашния модел ще изостанат извън изпълнителната власт

„Като активни участници в управлението на страната, аз съм сигурен, че си давате сметка не само за моментното измерение на кризите, но и за тяхната проекция през месеците напред, като се имат предвид някои утежняващи обстоятелства“, каза президентът Радев в началото на консултациите с „Демократична България“.

Като такива президентът изброи липсата на дългосрочни договори за доставка на газ, забавянето с емисиите за теглене на дълг и невъзможността да се поддържа транспортната мрежа на страната, липсата на подготвени законопроекти за плана за възстановяване и устойчивост, боксуване на правосъдната реформа и модернизацията на военните сили.

„Всички разбираме, че е необходимо да има работещ парламент, за да може България по-лесно да премине през всички тези кризи, а и по-бързо да очертае един стратегически хоризонт, за да не допусне изоставане на страната ни в периферията на Европа“, добави Радев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ