Христо Иванов: Предлагаме предизборна коалиция

Христо Иванов: Предлагаме предизборна коалиция

Христо Иванов: Предлагаме предизборна коалиция

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов се обяви за предизборна коалиция. Пред Нова телевизия той посочи, че трябва да бъде показано голямо обединение, не само между ДБ и „Продължаваме Промяната” на фона на четвъртите избори, които предстоят в рамките на месеци.

Иванов поясни, че тепърва колективните органи на „Демократична България” ще се произнасят по това предложение.

„Партийните активисти винаги предпочитат да са си самостоятелно и да не делят места. Този инстинкт го има във всяка партийна организация. Въпросът е за какво мислим – за риска за нашата партия или за страната“, каза той в отговор на въпрос дали обединение с ПП няма да доведе до обезличаване на „Демократична България”.

„Сега, когато отново се появим в къщите на избирателите да искаме техния вот, трябва да покажем нещо ново. Трябва да покажем едно голямо обединение, не само между „Демократична България” и „Продължаваме Промяната”, но и всички останали фигури, които запазиха духа на протеста. Има граждански организации като БОЕЦ и „Правосъдие за всеки”. Трябва да потърсим всички онези наистина знакови лица и граждански брандове, за да покажем, че това нещо е способно да бъде голямо, защото може да води диалог”, каза той.

Обединението, по думите му, изначално трябвало да покаже амбиция за голямо мнозинство на базата на диалог. „Голямо мнозинство се прави от хора, политици, които могат да покажат отговорност, да оставят партийния егоизъм пред вратата и да могат да си говорят. Нещо, което досега не можахме да направим”, подчерта Иванов.

Съпредседателят на ДБ посочи, че е готов да седне на масата за разговори веднага. Не искал обаче да го пришпорвал, за да даде време на всички да помислят върху това. „Ще подходим малко по-бавно. Ще настояваме за няколко кръга разговори, за да може да се чуе и общественото мнение”, категоричен е той.

Иванов обясни, че от „Демократична България” не са били толкова наивни, че да опитват да бъдат съмишленици с „Има такъв народ“, но са смятали, че страната се намира в предверието на много опасен период и в случая отговорното поведение е да се направи опит за формиране на управление.

„Предстои ни непредсказуемо тежка зима. Има множество кризи, които могат да се случат. Те не са вътрешни, а външни. Ако не използваме това време, за да подготвим държавата и да имаме стабилно управление, което да посрещне този фронт, отидем на една кампания, която не е много ясно какво точно ще реши, е лош вариант за страната. „Демократична България“ няма проблем да се яви на избори. Социологията показва стабилност на нашата подкрепа“, добави той.

По думите му, за да се отправи призив към президента да не се бърза с разпускането на парламента, преди това самите политически сили трябва да решат в петък дали да се разпусне Народното събрание във  ваканция или има теми, по които може да се намери консенсус, че си заслужава ваканцията да бъде отложена с няколко дена.

„Ако има теми като избор на нов председател на КЕВР, които биха мотивирали отлагане на ваканцията, тогава може да се очаква това нещо и от президента. За момента обаче не виждам такава нагласа“, добави той.

Иванов посочи, че „Демократична България” е била готова да не излъчи собствени министри в нов кабинет в името на това страната на има правителство, а формулата да бъде сменена.

„Бяхме готови да направим този жест. Беше въпрос на добра воля, на отрезвяване, на уплах, ако искате. Аз не виждам достатъчно уплашени хора в парламента. А трябва да виждаме хора, които имат здравословен страх от това, което идва за страната”, добави той.

„Не говоря за страх от избори, а за страх от това, което идва отвън. Това, което се задава, е най-тежката комбинация от кризи, която нашата генерация е виждала. Нека да не подценяваме това нещо. Има едно ниво на здравословен страх, което трябваше да ни е обхванало едно. Ако това беше се случило, можеше да намерим работещи формули. Изискваше се отговорност малко да надскочиш себе си”, каза още Иванов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ