ИТН дойде на консултации с БСП с готови предложения по управленската програма

ИТН дойде на консултации с БСП с готови предложения по управленската програма

ИТН дойде на консултации с БСП с готови предложения по управленската програма

БСП има сериозни намерения да излчи правителство с връчения от президента трети мандат, а ИТН са съгласни да се търси формула с участието на досегашните четирима коалициони партньори. Това стана ясно от размяната на встъпителните думи в началото на започналите в ранния следобед днес преговори между новия мандатоносител и партията на Слави Трифонов. Представители на двете парламентарни групи се събраха в зала "Огледална" на Народното събрание. От страна на БСП, освен Корнелия Нинова, на масата за преговори седнаха Георги Свиленски, Ирена Анастасова и Филип Попов, а от ИТН - Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов.

В началото на срещата лидерът на БСП предупреди, че социалистите не искат да губят време и имат сериозни намерения да опитат да направят правителство, защото знаят какво очаква държавата в предстоящите зимни месеци и че нямат намерение да губят време в празни преговори.

Нинова предложи евентуално правителство да работи върху програмата, около която са се обединили от "Продължаваме Промяната", БСП и "Демократична България" при първия проучвателен мандат.

"Като, както вчера говорихме и с "Продължаваме промяната" програмата е отворена за "Има такъв народ" - след като не сте участвали, е напълно нормално да дадете мнение. Затова, ако имате воля да седнем да разговаряме за правителство, притиснати от кризи и загрижени за хората, да седнем с тази цел", каза Корнелия Нинова и призова днес да не се разговаря за структура или персонален състав на правителство. 

"Благодаря ви, че не тръгнахте да ни обикаляте депутатите един по един и да им обяснявате колко са важни и свободни. Според нас е най-добре да се направи правителство с четирите партии, които бяхме досега. Що се отнася до програмата, тя до голяма степен покрива коалиционното споразумение, което сключихме преди. Прочетохме я и идваме с готови предложения", каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Той заяви, че от ИТН не са си променили мнението и смятат, че трябва да има диалог, а не избори. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ