Изпълнителното бюро на БСП ще обсъди преговорния процес за нов кабинет

Изпълнителното бюро на БСП ще обсъди преговорния процес за нов кабинет

Изпълнителното бюро на БСП ще обсъди преговорния процес за нов кабинет

Изпълнителното бюро на БСП се събира днес, за да обсъди преговорите за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат. В събота лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова обяви, че органите на партията ще решат как да се процедира с мандата. 

Преди седмица "БСП за България" започна преговорите за съставянето на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание. В петък обаче лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му няма да продължи участието си в консултациите. Поводът за това решение е среща на парламентарната група на "Демократичната България", в която Христо Иванов анализира пред колегите си как протичат преговорите за кабинет. Видео от разговорът на ДБ бе излъчен на живо в публичното пространство, предава БТА.

В своето обръщение Трифонов каза, че партията му няма да подкрепи нов кабинет и не се страхува от предсрочни избори. От БСП и ДБ обаче изразиха мнение, че има много кризи за решаване и не трябва да се прибързва с решението да се отива към избори.

Премиерът в оставка и съпредседател на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви пред Нова телевизия, че няма опция Слави Трифонов да е техен партньор отново.

Междувременно, опозицията от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" настояват, че президентът трябва да свика нови парламентарни избори.

Относно процедурата по връщането на третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство пред журналисти в събота президентът Румен Радев коментира, че БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд.

Процедурата по връчване на мандатите започна, след като парламентът гласува вот на недоверие към кабинета "Петков" в края на юни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ