Министърът на правосъдието: Това, което се случи във ВСС, трябваше да се случи много отдавна

Министърът на правосъдието: Това, което се случи във ВСС, трябваше да се случи много отдавна

Министърът на правосъдието: Това, което се случи във ВСС, трябваше да се случи много отдавна

Другата седмица трябва да е първото заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) по процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор, каза министърът на правосъдието Крум Зарков в Народното събрание, където участва в заседанието на парламентарната Комисия по правни въпроси. Това, което се случи днес във Висшия съдебен съвет, беше доста показателно и трябваше да се случи много отдавна и можеше да се случи нормално. Само преди няколко седмици такива разговори бяха напълно невъзможни. Няма да влизам в боравенето със заплахи и играта на нерви, посочи Зарков. 

"Като министър ще направя възможното всичко да стане законно и цялата истина да бъде разкрита, за да се вземат правилните решения. Надявам се нещата да не бъдат заметени под килима", каза той.

По думите му "диагнозата е ясна" и сега трябва да се говори за лечението. "Много важна част от това лечение, ако не и най-важната, започва днес в Народното събрание със заседанието на правната комисия и приемането на законовия ред, който ще осигури ефективен, авторитетен, независим от всякакви пристрастия механизъм. Механизъм, който няма да се поддава на заплахи, на вменявания, на внушения, на прикрити намигвания, на есемеси, на чатове - юридически издържан механизъм", каза още Зарков. 

Попитан за очакванията му от заседанието на комисията днес, Зарков каза, че се бори за този момент от години. "Механизмът за ефективно и независимо разследване на главния прокурор никога не е имал за цел да го осъжда или да не го осъжда. Той е имал за цел да гарантира, че това, което се случва, е заради деянието и закона", каза още Зарков.

"Главата за разследването на главния прокурор почти изцяло противоречи на конституцията", обяви по време на заседанието на правната комисия заместничката на Иван Гешев - Красимира Филипова. 

"За да започне разследване само за главния прокурор е предвиден законен повод, а другият важен елемент -  да има достатъчното данни остава неизяснен. Не е ясно за данните. Преценката за тях е  възложена на шефа на Наказателната колегия на ВКС. Излиза, че съдия ще преценява дали има достатъчно данни за образуване на производство", каза Филипова.  Тя коментира и списъка със съдиите, които може да разследват главния прокурор. Можело да се окаже, че съдия от окръжен съд разследва лица няколко степени над него, поясни тя. В този момент, когато този съдията бъде избран да разследва главния, прокурорската колегия трябва да бъде задължена да го назначи за прокурор. 

Според нея по странен ред ще бъде избран и този съдия, който ще стане прокурор, и ще надзирава прокурора, който ще разследва главния. "Не разбираме как по един извънреден способ двама съдии ще стават прокурори. Няма как в системата на прокуратурата да има двама прокурори, които да се контролират един друг с мандата от 2 години. Според нея всичко говорело за създаването на извънреден правов ред в системата на прокуратурата. Тя говори и по "голямата тема за съдебния контрол над отказите на прокуратурата да образува разследване", която е застъпена в законопроекта. Съдебният контрол е по въпроси, които засягат основни човешки права. Тя попита и кой съд ще разглежда отказите. Веднъж ще го разглежда горестоящия контрол, а после ще се връща на по-долу стоящ съд. Филипова попита и с какво това ще помогне на пострадалите граждани.

След края на заседанието на комисията, Иван Гешев си тръгна от парламента без коментар за механизма за разследване на главния прокурор. Той също присъства на заседанието на правната комисия, която дебатира механизма за контрол. На заседанието присъства и зам.-шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. Той и Гешев разговаряха за промените от законопроекта няколко минути в кулоарите на зала "Запад" в НС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ