Митева: Трифонов не е лидер като Борисов и Нинова, които се месят навсякъде

Митева: Трифонов не е лидер като Борисов и Нинова, които се месят навсякъде

Митева: Трифонов не е лидер като Борисов и Нинова, които се месят навсякъде

„Независимо при кого отиде третият мандат, трябва да го осмислим като общ мандат на всички, които искаме да направим нещо, да направим втори опит да свършим нещо смислено, за да покажем, че сме състоятелни и е имало смисъл да бъдем в това Народно събрание“. Това заяви пред bTV Ива Митева от „Има такъв народ“.

По думите й третият мандат би трябвало да се даде на тази, който най-много ще консолидира обединени около себе си, като изглежда, че „Демократична България“ може би е парламентарната група, която дава заявки за най-голяма консолидация.

„Ако дойде мандатът в ИТН ще направим всичко възможно. За съжаление първият мандат беше изпуснат. За това силно се надявам на третия мандат“, каза тя.

Митева заяви, че в много голяма степен одобрява програмата, която е била представена с първия мандат, тъй като тя е като тази от коалиционното споразумение. „Наистина целите са ни общи. В голямата си част тя е направена като оперативна програма по министерства и включва неща, които наистина трябва да се случат“, добави тя.

„Трябва да загърбим егото си. Всички говорим за това смирението, но не го виждам. Трябва да изоставим суетата и емоциите. Струва ми се, че като се съберем, трябва първо да помълчим. След това да си изговорим всичко, което ни е тежало. Виждам, че и в другите парламентарни групи усещането е било същото като при нас, но те са мълчали”, посочи Митева.

Тя каза, че от ИТН може да подкрепят премиер от ПП, ако такова предложение би било направено с третия мандат.

На въпрос кои лидери трябва да направят крачка назад според нея и дали Слави Трифонов е сред тях, Митева отговори: „Слави Трифонов е с крачка назад отдавна. Ако погледнете нашите листи ще видите, че те са редени така, че експертността да е на преден план. Ако бяха редени с партийни лица и верни хора, в момента нямаше да сме в това състояние  толкова много отцепници“.

„Слави Трифонов никога не се е месил в решенията, винаги сме ги обсъждали. Що се касае до експертните решение, той е оставял ние да кажем нашето мнение и в зависимост от него той е казвал „да, продължаваме“ или „не, дотук сме“.  Слави Трифонов е лидер на „Има такъв народ“, но не е такъв, какъвто е Бойко Борисов или Корнелия Нинова, които са толкова силни и толкова месещи се навсякъде. Поне аз така съм го усетила. Никой, никога не се е опитал да ми влияе за някакво решение, особено когато той е експерт", обясни тя.

Митева добави, че онези, които напуснаха, са обвинявали лидера в авторитарно еднолично вземане на решения, защото са очаквали определени постове.

„Там няма един случаен, който не е искал някакъв пост. Ако те не са съгласни с нашата политика, трябваше да го направят преди да оттеглим министрите си. Те решиха, че има нещо гнило, когато кабинетът тръгна да си отива“, каза тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ