Митрофанова смекчи тона за късане на дипломатически отношения с България

Митрофанова смекчи тона за късане на дипломатически отношения с България

Митрофанова смекчи тона за късане на дипломатически отношения с България

Русия вече не разглежда варианта да скъса дипломатически отношения с България заради изгонването на 70 представители на мисията в София. Това става ясно от интервю на руската посланичка Елеонора Митрофанова пред агенция ТАСС.

По думите ѝ в момента мисията в България разполага само с 23-има дипломати, 15, от които работят в посолството в София.

"Всички те правят цялата работа – истински многостаночници", казва Митрофанова с уточнението, че в страната има "огромен брой" руснаци, смесени бракове и "хора, които харесват Русия", и затова "трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките сложности".

Преди месец премиерът в оставка Кирил Петков обяви безпрецедентното решение на кабинета да изгони 34 дипломати и 36 техни сътрудници заедно със семействата им заради данни, че "работят срещу интересите на България". Митрофанова заплаши, че повдигне въпроса за скъсване на дипломатическите отношения в Москва, ако София не ревизира решението си.

„На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване", казва Митрофанова в петък пред ТАСС.

Тя изразява и надежда, че след предстоящите през есента предсрочни парламентарни избори България ще им "по-прагматично правителство".

"България е членка на Европейския съюз, на НАТО, но за нея ще е сложно да изгражда своята линия на поведение. Но ситуацията ще принуди да се премине към по-прагматичен подход към много въпроси, особено свързани с икономиката", добавя руският посланик.

„Не бива да забравяме, че България е една от най-близките ни славянски държави, че тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България. Българите много грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война, отбелязваме само единични случаи на вандализъм. И, разбира се, не бива да предаваме паметта на хората, дали главата си за освобождението на България. Не можем просто да напуснем страната“, заявява още посланикът в интервюто си пред ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ