Най-важната задача пред новия икономически министър: Бизнесът да бъде подготвен за тежката зима

Най-важната задача пред новия икономически министър: Бизнесът да бъде подготвен за тежката зима

Най-важната задача пред новия икономически министър: Бизнесът да бъде подготвен за тежката зима

Първостепенна задача ще бъде да бъде подготвен българският бизнес за тежката зима, която очаква. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който пое поста от Корнелия Нинова. По думите му, трябва да се използват в максимална степен за подготовка оставащите топли дни.

"Идеята е всичко хубаво, което е направено, да се надгради и продължи", коментира Стоянов. Според него най-важното е подготовката на българския бизнес за зимата да става в съвместен диалог. Той обърна внимание, че и синдикатите са много сериозно звено от бизнеса като цяло.

Ще се продължи политиката по контрол, която е развита от Корнелия Нинова, заяви Никола Стоянов. В тази тежка обстановка и растяща инфлация ще се прави всичко в правомощията в Министерството на икономиката и индустрията, за да се намали спекулата.

"Тъй като аз идвам от бизнеса, всяка тежка ситуация и всеки проблем е възможност. Така и и сега с тази световна криза и още по-силна криза в България, все пак има възможности, които ние ще се опитаме да използваме, така че да помогнем на българския бизнес да се развие още повече, засилвайки инвестициите, засилвайки износа, за да минем гладко през очакващите ни тежки месеци", посочи служебният министър на икономиката и индустрията. 

От своя страна, вече бившият икономически министър Корнелия Нинова заяви, че предава управлението на министерството с три добре свършени неща и един въпрос, по който трябва да се работи.

Според Нинова първото е добрата политика, която е била водена към работодателските организации и фирмите, което е довело до европейското признание за България страната ни да бъде поставена на първо място по промишлено и индустриално производство. "И то не от производство и търговия с оръжие и ток, а от реална икономика и индустрия", изтъкна тя на церемонията по предаване на поста в министерството. Нинова се надява през следващите два месеца новият министър да удържи първото място за България в Европа.

Второто добре свършено нещо е, че е свършена много добра работа за държавните предприятия и оздравяване на държавната собственост, добави Нинова.

"Оставяме държавните предприятия с платени на държавата 20 млн. лева дивидент. С върнати кредити в размер на 19 254 000 лева, както и с натрупани средства в сметките на предприятията в размер на 46 106 000 лева", посочи Нинова. По думите й заедно с това в държавните предприятия е била проведена и много силна социална политика. Средно заплатите са се увеличили с 12 процента, плюс други социални придобивки (ваучери за храна, средства за почивка и др.)

Третото нещо, с което бившият министър на икономиката и индустрията се гордее, е потребителската тема. Нинова изтъкна, че за първи път темата за здравето на потребителите, инфлация, цени, злоупотреби, е станала приоритет номер едно за министерството. Тя отбеляза, че за 6 месеца са направени над 13 000 проверки в магазини, бензиностанции, нощни заведения с цел за защита на потребителя.

Корнелия Нинова призна, че трябва да се работи много по темата за състоянието на язовирите. Тя обясни, че оставя на новия служебен министър един доклад на междуведомствената комисия от над 10 министерства, който дава пълна представа за състоянието на язовирите в България. Нинова е предала в Прокуратурата доклад на Сметната палата, който, според нея, доказва, че 500 млн. лева са изхарчени незаконно за ремонт на един язовир.

По повод темата с производството на оръжия и износа им за Украйна, Нинова се надява новият служебен министър да види истината. Тя посочи, че комисия не е провеждана от 27 юни. Има натрупани над 200 заявления за близо 1 млрд. евро, които чакат решения. От тях около 600 млн. евро са за износ за Полша. Затова оттук нататък Нинова ще следи всеки ден какво решение се взема и закъде тръгва това оръжие. По тази тема вече бившият министър ще задава същите въпроси, на които е отговаряла досега. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ